Erdogan je govorio na sastanku s pokrajinskim predstavnicima Stranke pravde i razvoja (AK Parti), a tom prilikom se dotakao i aktuelnih pitanja. Glavna tema Erdoganovog obraćanja bio je takozvani mirovni plan koji je nedavno predstavio američki predsjednik Donald Trump, a koji je predstavljen kao "sporazum stoljeća".

Erdogan je rekao kako bi prepuštanje Jerusalema u krvave kandže Izraela bilo najveće zlo počinjeno protiv cijelog čovječanstva. Naglasio je također kako je cilj Trumpovom takozvanog plana aneksija okupirane palestinske teritorije.

-Nipošto ne priznajemo i ne prihvatamo plan koji u osnovi potpuno uništava Palestinu i uzurpira Jerusalem - rekao je Erdogan te dodao:

"Kao i hiljadama godina, Jerusalem je i danas ključ mira u svijetu. Urušavanje Jerusalema znači urušavanje svijeta."

Turski predsjednik je podvukao kako Jerusalem predstavlja crvenu liniju.

-Ako danas ne zaštitimo svetost džamije Al-Aksa, sutra nećemo biti u stanju zaštiti Kabu. Zbog toga je Jerusalem naša crvena linija - kazao je Erdogan.

Dodao je također kako se i kršćani trebaju usprotiviti tom planu. Osvrnuo se i na dešavanja u Siriji, te kazao kako je svako dešavanje u toj zemlji za Tursku u najmanju ruku bitno kao ono što se dešava unutar naših granica. 

-Nećemo biti posmatrači na dešavanja u Idlibu, kao ni u drugim regijama Sirije. Ono što mi najiskrenije želimo jeste stabilnost Sirije - rekao je Erdogan.

Govoreći o Libiji, Erdogan je uputio kritike na račun onih, kako je rekao, iz svih dijelova svijetu koji šalju plaćene vojnike u redove pučističkog generala, a s druge strane kritikuju Tursku.

-Umjesto legitimne vlasti i naroda Libije, oni koji stoje uz pučiste prije svega su izdajnici demokratije. Kada je riječ o Libiji, niko nema pravo prigovarati Turskoj, posebno oni koji daju podršku baronima okrvavljenih ruku - poručio je Erdogan.