open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Brod Oruc Reis će nakon servisa nastaviti seizmička istraživanja u istočnom Mediteranu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će se turski brod Oruc Reis vratiti i nastaviti seizmička istraživanja na istočnom Mediteranu čim bude završen servisni pregled i opskrba tog plovila.
18.09.2020. u 15:41
get url
text
get url
text

- I to što smo povukli brod Oruc Reis u luku znači nešto. To je razuman pristup bio da damo šansu diplomaciji i pokažemo pozitivan pristup diplomaciji. Neka i Grčka zauzme pozitivan stav u tok kontekstu. Zato smo to uradili, ali slanje broda na servis ne znači da smo u potpunosti obustavili seizmička energetska istraživanja - kazao je Erdogan novinarima ispred istanbulske Hazreti Alijeve džamije u kojoj je klanjao džuma-namaz.

Na upit da li je utvrđena mapa pregovora za rješavanje spora o pomorskom razgraničenju i da li bi se u ovoj situaciji sastao sa premijerom Grčke Kyriakosom Mitsotakisom, Erdogan je kazao da je razgovarao s brojnim predsjednicima i premijerima zemalja i da su svi oni zainteresirani da se problemi riješe mirnim putem.

- O eventualnom sastanku i pregovorima s grčkim premijerom Mitsotakisom sam im svima rekao da nemam problem sastati se s njim, ali da je ključno šta ćemo pričati i u kojem okviru pregovarati. Takvi pregovori nemaju smisla ako Mitsotakis nastavi s aktivnostima na otoku Meis koje su pokušaj nametanja nekakvih rješenja - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je također komentirao epidemiološku sliku Turske i kazao da je došlo do porasta broja novozaraženih i da je i dnevni prosjek smrtnih slučajeva porastao na preko 60.

- Od početka pandemije smo upozoravali, ali, nažalost, narod u ozbiljnom obimu to nije uzeo za ozbiljno. Vidjeli smo da pridržavanje mjera u nekim mjestima donosi poboljšanje, a da opuštanje izaziva rast broja zaraženih - kazao je Erdogan.

Ističući kako se odlukom Naučnog nacionalnog vijeća za borbu protiv pandemije COVID-19 u Turskoj uvode dodatne mjere, Erdogan je kazao da te mjere nisu plod nečije samovolje, već isključivo plod brige za narod. Dodao je da Turska nastavlja rad na razvoju vakcine protiv koronavirusa i da se poslije Nove godine mogu očekivati pozitivni rezultati tog rada.

Komentirajući nedavnu najavu ostavke libijskog premijera Fayeza al-Sarraja, Erdogan je kazao da je tužan zbog takve najave koja je stigla nakon što se prošle sedmice sastao i razgovarao s njim. Erdogan je kazao da je angažmanom Turske došlo do promjene trendova u Libiji i da je poraz pučističkog vođe Khalife Haftara postao izvjestan.

- Moguće je da ćemo ove sedmice imati neke razgovore s Vladom nacionalnoj jedinstva Libije i nadamo se da će stvari ići u željenom pravcu - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.