open-navfaktor-logo
search
Forum u Antaliji
Erdogan: Da je cijeli svijet digao glas protiv okupacije na Krimu 2014, da li bismo se suočili sa današnjom situacijom
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan oštro je kritikovao nedostatnu reakciju Zapada na ilegalno rusko anektiranje Krima 2014. godine te je dodao da je jači odgovor na taj čin mogao spriječiti rat koji Rusija trenutno vodi protiv Ukrajine.
11.03.2022. u 15:34
get url
text

Erdogan se obratio učesnicima Diplomatskog foruma u Antaliji koji se održava u Kongresnom centru NEST i čiji je globalni komunikacijski partner AA. Trodnevni forum je okupio učesnike iz 75 zemalja, uključujući 17 šefova država i vlada, 80 ministara i 39 predstavnika međunarodnih organizacija.

- Činjenica da je jučer ovdje održan prvi kontakt na visokom nivou između Rusije i Ukrajine pokazuje da je Diplomatski forum u Antaliji počeo da ostvaruje svoju svrhu - istakao je Erdogan.

Komentirajući aktuelni rat u Ukrajini, Erdogan je kazao kako je Ukrajina napuštena u svojoj pravednoj borbi te je dodao da Turska odbacuje sve napade na suverenitet i teritorijalni integritet država, ali i da se protivi svim potezima koji mogu zasjeniti opravdanu ukrajinsku borbu.

- Da je cijeli Zapad, cijeli svijet digao glas protiv okupacije na Krimu 2014. godine, da li bismo se suočili sa današnjom situacijom - upitao se Erdogan.

Izrazio je nadu da će umjerenost i zdrav razum prevladati u regiji i da će oružje utihnuti što je prije moguće.

Ponavljajući svoj poziv na reformu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, Erdogan je ocijenio da je vijeće nereprezentativno i zastarjelo.

- Nužno je uspostaviti novu globalnu sigurnosnu arhitekturu da štiti mir, a ne status quo, i služi cijelom svijetu umjesto interesima pet država. Uloga Vijeća sigurnosti UN-a je protraćena, sistem je bankrotirao kada je jedna od strana u sukobu stalna članica s pravom veta - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je i ovom prilikom odbacio poteze nekih država i organizacija na čijem udaru su se našli ruski narod, umjetnost i književnost.

- Fašističke prakse protiv ruskih državljana i kulture u zapadnim zemljama nikada ne mogu biti prihvatljive - naglasio je Erdogan.

Također je pozvao na diplomatiju kao osnovni instrument rješavanja kriza u svijetu te je upozorio na dramatične situacije sa kojima su suočeni ljudi širom svijeta. Pozvao je sve relevantne adrese i javnost da se zapitaju "da li želimo živjeti u svijetu u kojem gledamo zastrašujuće i srceparajuće prizore djece i drugih izbjeglica primoranih da napuštaju domove".

- Nastavit ćemo činiti sve napore kako bismo osigurali da mir prevlada u našem regionu, uključujući i korištenje ovlasti koje Turska ima po Konvenciji iz Montreuxa - kazao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.