Erdogan se obratio učesnicima Diplomatskog foruma u Antaliji koji se održava u Kongresnom centru NEST i čiji je globalni komunikacijski partner AA. Trodnevni forum je okupio učesnike iz 75 zemalja, uključujući 17 šefova država i vlada, 80 ministara i 39 predstavnika međunarodnih organizacija.

- Činjenica da je jučer ovdje održan prvi kontakt na visokom nivou između Rusije i Ukrajine pokazuje da je Diplomatski forum u Antaliji počeo da ostvaruje svoju svrhu - istakao je Erdogan.

Komentirajući aktuelni rat u Ukrajini, Erdogan je kazao kako je Ukrajina napuštena u svojoj pravednoj borbi te je dodao da Turska odbacuje sve napade na suverenitet i teritorijalni integritet država, ali i da se protivi svim potezima koji mogu zasjeniti opravdanu ukrajinsku borbu.

- Da je cijeli Zapad, cijeli svijet digao glas protiv okupacije na Krimu 2014. godine, da li bismo se suočili sa današnjom situacijom - upitao se Erdogan.

Izrazio je nadu da će umjerenost i zdrav razum prevladati u regiji i da će oružje utihnuti što je prije moguće.

Ponavljajući svoj poziv na reformu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, Erdogan je ocijenio da je vijeće nereprezentativno i zastarjelo.

- Nužno je uspostaviti novu globalnu sigurnosnu arhitekturu da štiti mir, a ne status quo, i služi cijelom svijetu umjesto interesima pet država. Uloga Vijeća sigurnosti UN-a je protraćena, sistem je bankrotirao kada je jedna od strana u sukobu stalna članica s pravom veta - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je i ovom prilikom odbacio poteze nekih država i organizacija na čijem udaru su se našli ruski narod, umjetnost i književnost.

- Fašističke prakse protiv ruskih državljana i kulture u zapadnim zemljama nikada ne mogu biti prihvatljive - naglasio je Erdogan.

Također je pozvao na diplomatiju kao osnovni instrument rješavanja kriza u svijetu te je upozorio na dramatične situacije sa kojima su suočeni ljudi širom svijeta. Pozvao je sve relevantne adrese i javnost da se zapitaju "da li želimo živjeti u svijetu u kojem gledamo zastrašujuće i srceparajuće prizore djece i drugih izbjeglica primoranih da napuštaju domove".

- Nastavit ćemo činiti sve napore kako bismo osigurali da mir prevlada u našem regionu, uključujući i korištenje ovlasti koje Turska ima po Konvenciji iz Montreuxa - kazao je Erdogan.