open-navfaktor-logo
search
Kriza u Siriji
Erdogan i Putin razgovarali telefonom, uskoro sastanak o Idlibu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom, a tom prilikom je odlučeno da se dvojica lidera što prije sastanu.
28.02.2020. u 15:57
get url
text

Fahrettin Altun, šef Ureda turskog predsjednika za odnose s javnošću, izjavio je da je tema razgovora dvojice predsjednika bio jučerašnji napad režimskih snaga na turske vojnike u Idlibu.

- Naš predsjednik je otvoreno i jasno kazao da će se Turska osvetiti za pale šehide. U momentima kada se direktno izvodi napad na našu zemlju, svi elementi režimskih snaga predstavljaju legitimnu metu za Tursku i naći će se pod paljbom. Također, naš predsjednik je poručio da bi se sirijski režim morao pridržavati sporazuma iz Sočija - kazao je Altun u obraćanju novinarima.

Istakao je kako je Turska nakon ovog podlog napada na njene vojnike još odlučnija i spremnija.

- Predsjednik je jasno kazao da ovakvi napadi Tursku nisu odvratili od njenog dosadašnjeg stava u vezi sa Idlibom. Naprotiv, ovo nas je učinilo još odlučnijima. Erdogan je tokom razgovora također naglasio da strane sporazuma iz Astane i međunarodna zajednica trebaju izvršiti svoje preuzete obaveze - kazao je Altun te dodao:

- Turski predsjednik je također podsjetio i na odgovornost Rusije da zaustavi režim u skladu s članom 3. sporazuma iz Sočija. Važno pitanje koje je odlučeno na ovom sastanku je odluka da dvojica lidera što prije održe direktni sastanak - rekao je Altun.

U sinoćnjem napadu kojeg su snage režima Bashara al-Assada izvele na turske snage u Idlibu, 33 turska vojnika su položila živote kao šehidi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.