open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdogan najavio nove mjere za borbu protiv koronavirusa
Turska je u ponedjeljak najavila stroge nove mjere za borbu protiv novog koronavirusa, jer dnevni broj zaraženih u zemlji prelazi 1.000.
07.09.2020. u 20:30
get url
text

- U svim provincijama neće biti dozvoljeno da putnici stoje u javnom prijevozu - rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka koji je u predsjedničkom kompleksu u glavnom gradu Ankari trajao više od četiri sata. 

Kako je kazao, i kafići i restorani će biti podvrgnuti strožijim inspekcijama. Govoreći o novoj školskoj godini, Erdogan je rekao da će nastaviti obrazovanje sa dva sistema - online i u školama, zavisno od epidemiološke situacije. 

Turski predsjednik je kazao da će Turska otvoriti škole, počevši od učenika predškolskog uzrasta i prvog razreda osnovnih škola.

Dotakao se i posljedica mjera poduzetih zbog koronavirusa na ekonomiju navodeći da iako su u drugom tromjesečju doživjeli pad u očekivanom iznosu, činjenica je da su u boljem položaju od mnogih država svijeta, uključujući razvijene zemlje.

- Svi podaci pokazuju da ćemo u trećem kvartalu doživjeti snažan oporavak - rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. 

U Turskoj je u posljednja 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena kod 1.578 osoba, rekao je ministar zdravstva te zemlje Fahrettin Koca. Rekao je da su od posljedica zaraze preminula još 53 pacijenta, čime je ukupan broj povećan na 6.673. Oporavilo se 251.105 pacijenata. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.