open-navfaktor-logo
search
Forum u Istanbulu
Erdogan najavio razgovore sa Putinom i Zelenskim
Turska nastavlja napore za rješavanje rata između Rusije i Ukrajine, izjavio je u petak predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, dodajući da će uskoro razgovarati sa predsjednicima obje zemlje.
09.12.2022. u 14:49
get url
text

- Da bih riješio ovu krizu, razgovarat ću sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom u nedjelju. Isto tako, razgovarat ću i sa (ukrajinskim predsjednikom Volodimirom) Zelenskim - rekao je Erdogan na TRT World Forumu u Istanbulu.

Erdogan je rekao da Turska želi dodatno ojačati sporazum o koridoru žitarica, u čijem sklapanju je Turska pomogla ovog ljeta, "i prema Putinovim riječima, slanje hrane kroz ovaj koridor u nerazvijene zemlje".

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina 22. jula postigli su dogovor u Istanbulu o izvozu žitarica iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, koji je bio blokiran zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo u februaru. Sporazum o žitu produžen je za još 120 dana, počevši od 19. novembra.

Erdogan je rekao da je Turska od samog početka krize provodila intenzivnu diplomatiju po principu da u ratu neće biti pobjednika, dodajući da je Turska bila pionir mirovne diplomatije koja će biti primjer svijetu.

- Dok snažno branimo teritorijalni integritet Ukrajine, protivili smo se podsticanju napetosti u regionu iracionalnom politikom prema Rusiji - dodao je Erdogan.

On je, govoreći o borbi protiv terorizma osudio zemlje, uključujući neke članice NATO-a, koje podržavaju i šalju oružje terorističkim organizacijama u sjevernoj Siriji koje prijete Turskoj, kao i regionalnoj stabilnosti.

- Uprkos našim žrtvama, Turska nikada neće zaboraviti kako je napuštena u svojoj borbi protiv terorističkih grupa koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju - dodao je on.

TRT World Forum 2022, dvodnevni godišnji događaj, počeo je u petak u Istanbulu, a organizuje ga turska nacionalna televizija TRT.

Skup, koji se ove godine održava pod temom "Mapiranje budućnosti: neizvjesnosti, stvarnosti i mogućnosti", okuplja akademike, novinare, intelektualce, političare i članove civilnog društva iz cijelog svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.