open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan o napadu na vjernike u Al-Qudsu: Vrijeme je da budemo jedno, da budemo jedinstveni
Izraelske snage bezbjednosti u subotu naveče napale su šok bombama Palestince okupljene na kapiji Damask u okupiranom Istočnom Al-Qudsu, što su učinili već drugu noć zaredom. Izraelska policija pokušala je sinoć rastjerati vjernike unutar Harem-i šerifa u džamiji Al-Aksa koristeći šok bombe i suzavac.
09.05.2021. u 08:36
get url
text

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je večeras cijeli svijet, da se zajedno sa islamskim zemljama efikasno suprotstave Izraelu i njegovim napadima na džamiju Al-Aksu, grad Al-Quds (Jerusalem) i sve domove Palestinaca.

- Svijet koji ne može zaštiti Al-Quds i muslimane znači svijet koji je već povukao osigurač bombe za samouništenje", rekao je turski predsjednik nakon iftara koji je u Istanbulu organizovao za majke iz Diyarbakira, koje protestuju zahtijevajući da im se vrate djeca koja su na silu ili prevaru odvedena u redove terorističke organizacije PKK-a.

Erdogan je podsjetio na divljačke izraelske napade na Palestince u blagoslovljenom mjesecu ramazanu.

- Nasilnička država Izrael, teroristička država Izrael divljački i bez imalo savjesti napada muslimane u Al-Qudsu koji imaju za cilj samo sačuvati svoje hiljadugodišnje domove, svoju zemlju - rekao je Erdogan i nastavio:

- Pozivam cijeli svijet, na čelu s islamskim zemljama na efektivno suprotstavljanje Izraelu naspram njihovih napada na džamiju Al-Aksa, grad Al-Quds i sve domove Palestinaca - kazao je.

Erdogan je dodao da je dužnost svakoga ko se naziva čovjekom da se suprotstavi bespravnim, nehumanim i prljavim izraelskim napadima koji prljaju Al-Quds, grad koji objedinjuje svete vrijednosti triju vjera.

- Svi koji se jasno ne usprotive napadima Izraela, indirektni su saučesnici nasilja koje se tamo sprovodi - rekao je Erdogan.

Erdogan je podsjetio da je zaštia Al-Qudsa i Al-Akse dužnost svakog muslimana.

- Napad na bogomolje u Al-Qudsu, na čelu s Al-Aksom, napad je na nas. To je napad na muslimane u Al-Qudsu, ali i na muslimane koji obilaze Kabu u Mekki, to je napad na muslimane koji su u blizini poslanika Muhammeda a.s. u Medini. To je napad na muslimane u Diyarbakiru, Istanbulu, Kairu, Islamabadu, Jakarti, Kuala Lumpuru, Bakuu, u Sarajevu - poručio je Erdogan.

Predsjednik Turske je poručio svim zemljama s muslimanskim stanovništvom da je "vrijeme da budemo jedno, da budemo jedinstveni".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.