open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan o ukrajinskoj krizi: NATO je trebao poduzeti odlučniji korak
NATO je trebao poduzeti odlučniji korak, rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u petak, dok se nastavlja ruska vojna intervencija u Ukrajini.
25.02.2022. u 15:01
get url
text

Erdogan je u obraćanju novinarima u Istanbulu kritikovao stav Zapada o ruskoj operaciji na susjednu zemlju. Također je poručio da je na samitu lidera NATO-a, koji je zakazan za danas, potrebno iskazati jasan stav.

- Dakle, to ne bi trebalo da se pretvori u običan skup s kojeg će se poslati poruke zabrinutosti. NATO je trebao poduzeti odlučniji korak - rekao je Erdogan te dodao:

- U ovom trenutku u Ukrajini Evropska unija, kao i svi zapadni mentaliteti, nažalost nisu zauzeli ozbiljan i odlučan stav. Imali smo vrlo otvorene razgovore i sa gospodinom generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u vezi sa ovim pitanjem.

Na pitanje kako ocjenjuje stav Evropske unije (EU) u vezi sa ukrajinskom krizom, Erdogan je istakao da EU nije zauzeo odlučan stav.

- Svi oni daju mnogo savjeta Ukrajini. Naravno, ovim savjetima je nemoguće nešto postići. Kada pogledamo sve ovo, vidimo da nema konkretnih koraka. Na današnjem samitu NATO-a razgovarat ćemo o tome "koji se koraci poduzimaju ili ćemo poduzeti po ovom pitanju". Zapad, koji je već uputio mnogo savjeta o ovom pitanju, i dalje nastavlja sa savjetima. Nadam se da će na današnjem samitu NATO-a biti zauzet odlučniji stav jer su, kao što znate, skoro sve zemlje članice Evropske unije i članice NATO-a. Ali kada se ne iznese stav i ne pokaže odlučnost, naravno, kako je to rekao ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, "daju nam samo savjete, a ne pružaju nikakvu podršku", time se zauzima stav koji ne održava prijateljstvo ili solidarnost - rekao je Erdogan.

Na pitanje o državljanima Turske koji se nalaze u Ukrajini, podsjetio je da se Ministarstvo vanjskih poslova već oglasilo o ovom pitanju.

- Naša ambasada i generalni konzulat su spremni na svaki korak. Naravno, situacija u aviosaobraćaju trenutno nije baš sigurna - kazao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.