open-navfaktor-logo
search
Obraćanje naciji
Erdogan: Ovoga puta neće biti zaustavljen veliki razvojni korak Turske
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ovog puta niko neće zaustaviti veliki razvojni korak Turske, koji je stoljećima mnogo puta ostajao nedovršen.
08.12.2021. u 19:43
get url
text

Erdogan je u Predsjedničkoj palati predsjedavao sjednicom kabineta na kojem se na dnevnom redu našao niz nacionalnih i regionalnih tema, a po završetku sjednice se obratio naciji i poručio da je cilj te države da uspostavi održivi rast proizvodnje, zapošljavanja i prosperiteta.

- Spas Turske vidimo u investicijama, zapošljavanju, proizvodnji, izvozu i viškovima tekućeg računa, a ne u receptima vođenim globalnim interesima - rekao je Erdogan.

On je kazao da nadležne turske vlasti poduzimaju sve neophodne poteze kako bi se smanjio teret i poboljšao standard života turskog naroda, a posebno najugroženijih kategorija populacije.

Podsjetio je da je Trezor preuzeo značajan dio kamata od kredita koje su poslodavci koristili ove godine te je najavio nastavak poticaja i pomoći poslodavcima, poljoprivrednicima i drugim sektorima koji su pretrpjeli štete izazvane pandemijom, sušom i drugim negativnim faktorima na tržištu.

- Dok ubrzano razvijamo naše industrijske kapacitete, korak po korak ćemo dodatno unapređivati proizvodnju i zapošljavanje uz niske kamate i uravnotežene tečajeve - dodao je Erdogan.

- Narod, historija, ni država nikada neće oprostiti onima koji pokušavaju prekomjerno skladištiti i gomilati robu dok Turska vodi jednu od važnijih ekonomskih borbi u njenoj historiji - poručio je Erdogan i dodao da neće biti oprošteno ni onima koji zloupotrebljavaju promjene tečaja i nerazumno povećavaju cijene.

Turski predsjednik Erdogan je pozvao sve da iskoriste prilike koje daje ekonomska i poslovna politika i da investiraju u toj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.