open-navfaktor-logo
search
Kolumna
Erdogan pisao za WSJ: Protivimo se poistovjećivanju sirijskih Kurda s terorističkom organizacijom PKK
Erdogan je napisao kolumnu za list "The Wall Street Journal" u kojem je komentirao operaciju "Izvor mira" i stanje sirijskih izbjeglica u Turskoj
15.10.2019. u 10:36
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da Evropska unija i cijela međunarodna zajednica trebaju podržati napore koje Turska ulaže za uspostavu mira i stabilnosti u regiji, uključujući i vojnu operaciju "Izvor mira" na sjeveru Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je napisao kolumnu za list "The Wall Street Journal" u kojoj je komentirao operaciju "Izvor mira" i stanje sirijskih izbjeglica u Turskoj.

U kolumni pod naslovom "Turska pravi iskorake dok drugi ne poduzimaju ništa", Erdogan je naveo da je Turska nesumnjivo najviše osjetila posljedice humanitarne krize u Siriji i da je zbrinula 3,6 miliona sirijskih izbjeglica za koje je osigurala obrazovanje, zdravstvo i smještaj.

Dodao je da je u te svrhe u Turskoj utrošeno 40 milijardi dolara, a da je izostala značajnija pomoć međunarodne zajednice.

-Sav taj teret je Turska primila na svoja pleća u skladu s kulturom i baštinom dobročinstva i gostoljublja. Međutim, došli smo do krajnjih granica vlastitih kapaciteta i u više navrata upozorili da bez finansijske pomoći nećemo moći spriječiti odlazak tih izbjeglica na Zapad. Zemlje koje bježe od odgovornosti su ta naša upozorenja percipirale i predstavile kao prijetnje. S obzirom na to da međunarodna zajednica nije poduzela adekvatne korake, mi smo kreirali plan za sjever Sirije - kazao je Erdogan.

On je dalje naveo da je taj plan predstavio svjetskim liderima tokom sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a riječ je o vojnoj operaciji "Izvor mira" koju su turske snage prošle sedmice pokrenule na sjeveroistoku Sirije s ciljem okončanja humanitarne krize, nasilja i sukoba koji su uzrok migracija.

-Ukoliko znamo da ne postoji alternativni plan rješavanja izbjegličke krize, onda međunarodna zajednica treba podržati našu operaciju ili pak početi zbrinjavati izbjeglice - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je istakao da će Turske oružane snage u saradnji sa Sirijskom nacionalnom vojskom neutralizirati terorističke elemente na sjeveroistoku Sirije koji su prepreka za povratak sirijskih izbjeglica među kojima je i najmanje 300.000 Kurda.

-Istodobno se borimo protiv terorističke organizacije PKK, njenih sirijskih ogranaka i protiv terorističke organizacije ISIL. Turska nema problem niti s jednom etničkom ili vjerskom zajednicom. Za nas su jednaki svi državljani Sirije, ukoliko se nisu povezali s terorizmom. Oštro se protivimo poistovjećivanju sirijskih Kurda s terorističkom organizacijom PKK - poručio je Erdogan.

Naglasivši da se Turska oštro protivila i poistovjećivanju terorističke organizacije ISIL i islama, Erdogan je poručio da turske snage neće dozvoliti da teroristi ISIL-a pobjegnu sa sjevera Sirije. Dodao je da je Turska spremna na međunarodnu saradnju za rehabilitaciju porodica stranih terorista ISIL-a.

Turski predsjednik Erdogan naveo je da zemlje koje danas Turskoj žele držati lekcije o važnosti borbe protiv ISIL-a, prije pet godina nisu uspjele zaustaviti odlazak terorista na strana ratišta.

-Možda će vlasti jedne evropske zemlje, ne želim spominjati ime, nekada i objasniti kako je njihov državljanin 2014. godine u Istanbul stigao avionom s oružjem i municijom u prtljagu. Istodobno se pitamo kako je Francuska, koja je sada zabranila prodaju oružja Turskoj, ranije zanemarivala turska upozorenja uoči terorističkih napada - naveo je Erdogan.

Erdogan je također kazao da i Arapska liga mora odgovoriti na neka pitanja i to ista ona Arapska liga koja operaciju turskih snaga na sjeveroistoku Sirije naziva "okupacijom".

-Koliko žrtava rata su zbrinule zemlje koje su toliko uznemirene turskim pokušajem da se sirijskim izbjeglicama omogući povratak u njihovu zemlju? Šta ste vi učinili za zaustavljanje rata u Siriji? Koja ste politička rješenja podržavali? Arapska liga je u potpunosti izgubila legitimitet i njeni stavovi ne odgovaraju stavovima i emocijama arapskog naroda - naveo je Erdogan.

On je također naveo da je međunarodna zajednica propustila šanse da onemogući da sirijska kriza dovede do destabilizacije u regiji.

-Podrškom Turskoj u operaciji "Izvor mira" se nudi još jedna šansa međunarodnoj zajednici da se okončaju ratovi u Siriji i uspostavi mir i stabilnost u regiji. Cijeli svijet treba podržati napore Turske - zaključio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.