open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Sporazumima s Tripolijem onemogućeni pokušaji isključivanja Turske s Mediterana
Oni koji su jučer Turskoj prijetili haosom, terorizmom, pučevima, krizama, nestabilnostima, danas naspram naših koraka prihvataju svoju bespomoćnost i traže načine za kompromis, rekao je Erdogan
31.12.2019. u 11:30
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako su sporazumi potpisani s Tripolijem donijeli značajnu stratešku korist njegovoj zemlji, odnosno da su njima u potpunosti onemogućeni pokušaji isključivanja Turske s Mediterana.

Iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske objavljena je video poruka predsjednika te zemlje Recepa Tayyip Erdogana u povodu novogodišnjih praznika. Erdogan je kazao kako iza sebe ostavljamo 2019. godinu i ulazimo u 2020., u kojoj je zaželio svako dobro, kako je rekao, njegovoj zemlji, turskom narodu, prijateljima njegovog naroda ali i cijelom čovječanstvu.

Govoreći o onome što je učinjeno u protekloj godini, Erdogan je kazao kako je to bio period u kojem se danonoćno radilo kako bi se zemlja približila svom zacrtanom cilju velike i snažne Turske. Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, istakao je da je u aprilu ove godine punim kapacitetom počeo raditi treći istanbulski aerodrom, kao i da je u saobraćaj pušten autoput Istanbul-Izmir, koje ocjenjuje najznačajnim projektima u ovoj godini.

Naglasio je i to kako je Turska u 2019. godini još jednom pokazala cijelom svijetu svoj humani stav i konstruktivnu politiku.

-Operacijom 'Izvor mira' koju smo započeli 9. oktobra pokazali smo našu odlučnost u borbi protiv terorizma i očuvanju sigurnosti naše zemlje - naveo je Erdogan.

Naglasio je kako je u okviru borbe protiv terorizma, uključujući i ranijie operacije "Štit Eufrata" i "Maslinova grana", od terorista očišćeno područje od oko 4.000 kvadratnih kilometara čime je omogućen siguran povratak za ukupno 370.000 sirijskih izbjeglica.

Sporazumi s Libijom su značajna strateška korist za Tursku

Dalje je naveo kako su Ankara i Tripoli u novembru potpisali dva odvojena memoranduma o razumijevanju, jedan o vojnoj saradnji, a drugi o pomorskim granicama zemalja istočnog Sredozemlja. Prema riječima Erdogana, potpisani memorandumi su donijeli značajnu stratešku korist njegovoj zemlji.

-Ovim memorandumima značajno smo proširili proces koji smo ranije pokrenuli s Turskom Republikom Sjeverni Kipar. Posljednjim koracima koje smo poduzeli, u potpunosti smo onemogućili pokušaje isključivanja Turske s Mediterana. Nadamo se da ćemo podrškom koju ćemo pružiti legitimnoj vladi u Tripoliju osigurati potpunu realizaciju svih elemenata ovih sporazuma - rekao je Erdogan.

Podsjetio je također kako je ovih dana predstavljen prototip prvog turskog automobila koji je još jedan u nizu tehnoloških i industrijskih iskoraka te zemlje. 

"Turski automobil je dokaz da smo na pravom putu"

Rekao je kako je time ostvaren san koji je turski narod sanjao punih 60 godina. Dizajn i karakteristike automobila predstavljenog u petak, prema riječima Erdogana, najbolji su pokazatelj da se njegova zemlja nalazi na pravom putu.

-Sa velikim uzbuđenjem očekujemo kraj 2022. godine kada će početi serijska proizvodnja ovog automobila. Isto tako, korak po korak ćemo napredovati i na kraju realizovati i projekat 'Kanal Istanbul', koji će imati veliki strateški i ekonomski doprinos našoj zemlji - poručio je Erdogan.

Istakao je kako njegova zemlja danas, u mnogo većoj mjeri nego jučer, s nadom i sigurnošću gleda u svoju budućnost.

-Oni koji su jučer Turskoj prijetili kaosom, terorizmom, pučevima, krizama, nestabilnostima, danas naspram naših koraka prihvataju svoju bespomoćnost i traže načine za kompromis. Kao što uvijek kažem, naša je najveća snaga naše jedinstvo, naša solidarnost - zaključio je turski predsjednik Recep Tayyip Erodgan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.