open-navfaktor-logo
search
Megaprojekti
Erdogan: TANAP je najkonkretniji primjer vizije mira naše zemlje
Svečanom ceremonijom u Ipsali, na tursko-grčkoj granici, Trans-anadolijski plinovod (TANAP), najduži dio Južnog plinskog koridora, zvanično je povezan s Evropom, čime počinje isporuka plina iz Azerbejdžana Evropi
30.11.2019. u 15:11
get url
text

Trans-anadolijski plinovod (TANAP) je regionalni projekat i najkonkretniji primjer vizije mira Turske, poručio je danas u Edirneu turski predsjednike Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanom ceremonijom u Ipsali, na tursko-grčkoj granici, Trans-anadolijski plinovod (TANAP), najduži dio Južnog plinskog koridora, zvanično je povezan s Evropom, čime počinje isporuka plina iz Azerbejdžana Evropi.

-Ovim projektom potvrdili smo svoju volju i namjeru da bogatstva koja imamo damo na korist našim građanima, svim narodima regije ali i čitavom čovječanstvu. S TANAP-om, osim što smo željeli osigurati energetske potrebe naše zemlje, imali smo cilj doprinijeti sigurnosti opskrbe energijom Evrope - rekao je Erdogan.

Rekao je kako je danas uspješno okrunjen jedan zajednički proces na kojem su s velikim strpljenjem 7,5 godina zajednički radili Turska, Azerbejdžan i Gruzija.

-Prije svega, TANAP se preko Azerbejdžana, Gruzije i Turske povezuje na TAP (Trans-jadranski plinovod). Tu će svakako imati koristi i zemlje Bugarska, Grčka, Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija, BiH. Dok poduzimamo sve te korake, želim naglasiti da je ovo regionalni projekat, a posebno naglašavam i to da je, prije svega, projekat mira - rekao je Erdogan.

Naglasio je kako je projekat TANAP realizovan prema predviđeno planu, i pored svih izazova i nedaća s kojima su bili suočeni u posljednjem periodu.

-U periodu od juna 2012. godine, uložili smo velike napore na realizaciji projekta TANAP. Unatoč svim izazovima koji su dolazili iznutra i izvana, regionalnim tenzijama, pa do svih nestabilnosti poput direktnih sukoba, s projektom TANAP-a smo napredovali prema predviđenom planu - poručio je Erdogan.

TANAP je najkonkretniji primjer vizije mira naše zemlje, dodao je Erdogan. Dotakao i sporazuma između Turske i međunarodno priznate Vlada u Libiji o vodenim granicama.

-I ostali stubovi ovog sporazuma će isto tako biti provedeni, a iz naših sondaža neće uzrokovati sukobe i krv, već mir i blagostanje - poručio je Erdogan, te dodao:

"Nikada nećemo odustati od naših prava, nećemo dozvoliti da iko gazi i oduzima prava kiparskih Turaka, niti ćemo od bilo koga tražiti ono što nam ne pripada."

Erdogan je kazao kako oni kojima je kap nafte vrjednija od kapi ljudske krvi i ljudskog života nisu donijeli mir i blagostanje svijetu. Kako je kazao, Turska neće njihovom galamom povući svoje brodove iz Istočnog Sredozemlja. Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev kazao je prije svega kako je povezivanje TANAP-a s Evropom historijski dan.

-Ovaj projekat (TANAP) uspostavit će mostove između zemalja, donijet će saradnju, zapošljavanje, kao i dugoročne sporazume - rekao je Aliyev.

Dodao je kako je TANAP u suštini jedan projekat međunarodne saradnje koji spaja sedam zemalja. Ceremoniji su, pored Erdogana i Aliyeva, prisustvovali i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, predsjednica skupštine Srbije Maja Gojković, kao i brojne druge zvanice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.