open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Turska nastavlja borbu protiv terorizma sve dok prijetnja ne bude eliminirana
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će ta zemlja nastaviti borbu protiv terorizma unutar i izvan svojih granica sve dok prijetnja ne bude eliminirana.
24.11.2022. u 14:32
get url
text

- Nastavit ćemo ovu borbu unutar i izvan granica sve dok teroristička prijetnja našoj zemlji potpuno ne nestane - rekao je Erdogan u obraćanju na skupu koji je u Ankari održan povodom Dana nastavnika.

Erdogan je rekao da turske oružane snage uništavaju teroristička gnijezda u operacijama koje se provode na sjeveru Sirije i Iraka u blizini turske granice.

- Gdje god ima terorista, Turska će biti tu sa svojom policijom, vojskom i snagama sigurnosti - poručio je Erdogan.

U jutarnjim satima u nedjelju turske snage su pokrenule prekograničnu zračnu operaciju "Kandža-mač" protiv terorističke organizacije PKK/YPG koja djeluje u terorističkim skrovištima u pograničnim dijelovima Sirije i Iraka i planira napade na Tursku.

Turski zvaničnici su kazali da je operacija pokrenuta u skladu s međunarodnim pravom i pravom nacije na samoobranu prema rezolucijama Ujedinjenih nacija. Također naglašavaju da su teroristi jedina meta operacije.

Zračna antiteroristička operacija "Kandža-mač" uslijedila je nakon terorističkog napada kojeg su teroristi PKK/YPG-a izveli 13. novembra u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i u kojem je ubijeno šest osoba, a 81 je povrijeđena.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, SAD-a i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.