open-navfaktor-logo
search
Operacija "Kandža-Katanac"
Erdogan: Turska nastoji osigurati sigurnost svojih granica i stabilnost svojih susjeda
Turska nema aspiracije na teritoriji druge zemlje, već samo želi da osigura sigurnost svojih granica i stabilnost svojih susjeda, izjavio je u srijedu predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan.
20.04.2022. u 13:54
get url
text

Govoreći na redovnom sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK Parti), Erdogan je rekao da turska nova antiteroristička prekogranična operacija na sjeveru Iraka "Kandža-Katanac" ima za cilj "osloboditi iračke teritorije od terorista i garantovati sigurnost naših granica."

- Turske oružane snage pokrenule su ovu operaciju kako bi očistile područja okupirana od terorista - rekao je Erdogan, dodajući da su to područje koristili teroristi PKK za pripremu i organizaciju terorističkih napada na turskoj teritoriji.

Dodao je da Turska ulaže sve napore da doprinese jačanju iračkog teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva "kako bi naši susjedi mogli živjeti u sigurnosti i miru".

- Nastavit ćemo tako. U Siriji djelujemo s istim ciljem kao i u Iraku - dodao je turski predsjednik.

Opsežna borba protiv terorista PKK-a

U operaciji "Kandža-Katanac", koja je pokrenuta u ponedjeljak, učestvuju timovi komandosa i specijalnih snaga uz podršku bespilotnih letjelica (UAV), jurišnih helikoptera i artiljerijskih elemenata.

Iz Ministarstva odbrane Turske je saopćeno da je operacija, u skladu s načelima samoodbrane iz Povelje Ujedinjenih nacija, pokrenuta nakon što je utvrđeno da teroristička grupa PKK planira pokrenuti napad velikih razmjera.

Teroristi PKK često se kriju u sjevernom Iraku, planirajući terorističke napade u Turskoj.

Operacije Turske "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" pokrenute su 2020. godine kako bi osigurale sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

Turske snage sigurnosti provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turske, ali i na sjeveru susjednih Iraka i Sirije. PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Turski predsjednik se osvrnuo i na posljednja dešavanja u Palestini. 

- Djelotvorna odbrana palestinskog cilja leži u razumnom, logičnom, dosljednom, uravnoteženom odnosu s Izraelom - rekao je Erdogan.

Erdogan razgovarao sa predsjednikom Izraela

Dodao je da Turska i dalje ne namjerava zatvarati oči pred okupacijom i napadima na sveta mjesta u Al-Qudsu (Jerusalemu) i drugim palestinskim teritorijama.

- Nastavit ćemo ispunjavati zahtjeve naše vlastite historije i vjerovanja. Za Tursku, političke i ekonomske veze s Izraelom, koje zahtijevaju globalni i regionalni faktori, odvojene su od jerusalemskog cilja - rekao je Erdogan.

Erdogan je u utorak telefonom je razgovarao sa predsjednikom Izraela Isaacom Herzogom o regionalnim pitanjima i bilateralnim odnosima, posebno o događajima koje su izazvale određene izraelske radikalne grupe i snage sigurnosti u Palestini.

Erdogan je tokom razgovora kazao da je vrlo tužan zbog događaja koji su zabilježeni na Zapadnoj obali i u džamiji Al-Aksi od početka mjeseca ramazana, a u kojima je povrijeđeno više od 400 Palestinaca, 18 je poginulo, uključujući djecu.

Tenzije na palestinskim teritorijama u porastu su otkako su izraelske snage u petak izvršile raciju u kompleksu džamije Al-Aksa, kada je povrijeđeno stotine vjernika.

Stotine jevrejskih doseljenika ovih dana ulazi u kompleks Al-Akse pod jakom policijskom zaštitom kako bi proslavili praznik Pesah, koji je počeo u petak. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.