- U prvoj etapi tri naša kargo aviona s pomoći su stigla u Libiju. Cilj nam je omogućiti da rane što prije zacijele - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik poručio je to u obraćanju na Simpoziju o novom ustavu koji je održan u Zatvorskom muzeju Ulucanlar u Ankari u organizaciji Direkcije za komunikacije pri Predsjedništvu Turske.

Erdogan je kazao da je vrijeme za promjenu turskog ustava koji datira iz 1982. godine i koji je plod vojnog udara.

- Ne odustajemo od našeg cilja da našoj zemlji damo novi, građanski, demokratski, liberalni i sveobuhvatni ustav - poručio je Erdogan i dodao da je izrada novog ustava jedan od važnih segmenata vizije "Stoljeće Turske".

- Cilj nam je ustav koji daje prioritet ljudima, odražava raznolikost i bogatstvo nacije i dodaje dinamiku društvu - kazao je Erdogan.

On je pozvao sve političke partije, nevladine organizacije i akademsku zajednicu Turske da se uključe u raspravu i izradu novog turskog ustava kako bi na kraju imali najbolji mogući tekst.

- Razgovarat ćemo sa svim klubovima u Parlamentu. Nastavit ćemo tim putem ako to prihvate. Kao vladajuća opcija smo spremni na to - rekao je Erdogan.