open-navfaktor-logo
search
Obraćanje u Ankari
Erdogan: Turska odlučna da razvija odnose širom svijeta na osnovama prava i pravde
Turska je odlučna da razvija odnose sa državama širom svijeta na osnovama prava i pravde, rekao je u srijedu predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan. 
07.04.2021. u 14:48
get url
text

- Naročito u regijama s kojima imamo bliske odnose, poput Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Irana, zemalja Centralne Azije i arapskog svijeta. Odlučni smo u razvijanju veza sa svima na osnovama prava i pravde - rekao je Erdogan u obraćanju klubu državnih zastupnika vladajuće Partije pravde i razvoja (AK) u glavnom gradu Ankari.

Erdogan je naglasio da je tokom posljednje dvije decenije broj turskih stranih misija u svijetu značajno porastao, sa 163 u 2002. na 251 ove godine.

Kako je kazao, Turska konstantno poduzima ogromne napore s ciljem rješavanja kriza i problema u mnogim regijama u svijetu.

- Aktivno radimo na traženju rješenja u svakom kriznom žarištu, od Sirije do Libije, od Istočnog Mediterana do Egejskog mora, od Kipra do Nagorno-Karabaha - rekao je turski predsjednik.

Erdogan je dodao da Turska poduzima napore da se u Siriji postignu mir i stabilnost.

- Nastavljamo ulagati sve moguće napore kako bi u susjednoj Siriji zavladali atmosfera mira, povjerenja i stabilnosti na osnovama teritorijalnog integriteta i nacionalnog jedinstva.

Sirija je u građanskom ratu od početka 2011. godine, kada je sirijski režim Bashara al-Assada ugušio prodemokratske proteste.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda (UN), stotine hiljada ljudi je ubijeno u ratu, a više od 10 miliona raseljeno.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.