Erdogan se putem video poruke obratio na TRT Svjetskom forumu, izrazivši nadu da će forum biti koristan za državu, regiju i svijet. Podsjećajući da se čovječanstvo već neko vrijeme bori s velikom zdravstvenom krizom koja ima svoje ekonomske, društvene, političke i humanitarne dimenzije, Erdogan je poručio:

- Epidemija COVID-19, koja je u naš život ušla prije otprilike dvije godine, i dalje je glavna tema, iako je izgubila svoj učinak. I dalje osjećamo potres epidemije u različitim područjima, posebno u ekonomiji. Naravno, bit će potrebno dosta vremena da se život vrati u svoju staru normalu nakon tako velike krize.

Ističući da ono što se dogodilo u ovom procesu pokazuje da više ništa u svijetu više neće biti isto, Erdogan je rekao da je ova epidemija radikalno promijenila pristup pojedinaca prema sebi, prema društvu u kojem žive i globalnoj politici.

Istakao je, također, da su kontradikcije i paradoksi u globalnom sistemu izašli na vidjelo više nego ikad prije.

- Postalo je jasno koliko su krhke infrastrukture zdravstvene i socijalne pomoći zemalja koje se nalaze u najvišim svjetskim rangovima blagostanja. Pred ovom krizom koja prijeti budućnosti cijelog čovječanstva, institucije odgovorne za osiguranje mira i pravde u svijetu ponovno su zakazale. Nerazvijene zemlje i siromašni dijelovi društva prepušteni su svojoj sudbini, dok se protekcionizam u trgovini povećavao, lanci opskrbe prekinuti. Zbog ekonomskih problema, zločini iz mržnje u zapadnim zemljama dosegli su zastrašujuće dimenzije - upozorio je Erdogan.

Napominjući da je koncept "socijalne države" teško povrijeđen, Erdogan je naveo i da je pravda prihoda pogoršana, a islamofobija i antimigrantsko raspoloženje se znatno rasplamsali.

- Čak i ako je to samo vrh ledenog brijega, statistika otkriva prijetnje koje očekuju nas, naše građane i cijelo čovječanstvo. Evropski političari, umjesto da se bore protiv islamofobije koja poput raka obuhvata društvo, prave račune kako da je iskoriste, pretvore u političku rentu ili dobiju glasove - poručio je Erdogan, te dodao:

- Kao političar koji dugi niz godina skreće pažnju na ove prijetnje, naša zabrinutost raste s obzirom na ono čemu smo svjedočili. Iskreno, žao nam je što svjedočimo da se propušta historijska prilika na putu uspostave globalnog mira i pravde.