open-navfaktor-logo
search
Pozvao na reformu
Erdogan: UN nije ispunio očekivanja čovječanstva u vezi s mirom
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) upozorio kako Vijeće sigurnosti UN-a u velikoj mjeri radi u interesu pet zemalja koje imaju pravo veta
25.09.2018. u 18:49
get url
text

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) istakao da UN nije ispunio očekivanja čovječanstva u vezi s mirom u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

-UN je ostvario 'neosporne uspjehe' u prethodne 73 godine, ali ova organizacija ipak nije ispunila očekivanja čovječanstva u vezi s mirom i blagostanjem - kazao je Erdogan prisutnima na 73. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Upozorio je i kako Vijeće sigurnosti UN-a u velikoj mjeri radi u interesu pet zemalja koje imaju pravo veta.

-Vijeće sigurnosti UN-a služi interesima pet članica koje imaju pravo veta i nijemo posmatra zvjerstva koja se dešavaju u svijetu - rekao je turski predsjednik, dodajući da je svijet veći od pet stalnih članica VSUN-a.

-Vjerujem da smo zajednički glas savjesti čovječanstva kad ovo kažem - kazao je Erdogan, te je pozvao na reformu organa Ujedinjenih nacija (UN), ocijenivši takav korak neophodnim.

Istakao je i kako je, poduzetim inicijativama, njegova zemlja spriječila napade Assadovog režima na Idlib.

-Turska je, sporazumom potpisanim sa Rusijom u Sočiju, spriječila krvave napade Assadovog režima na područje deeskalacije sukoba u Idlibu - kazao je Erdogan, pozivajući sve strane da podrže pravedno i održivo političko rješenje za Siriju.

Napomenuo je i da oni koji nijemo posmatraju napade na Palestince samo ohrabruju napadače.

-Oni koji šute na zvjerstva prema Palestincima i pokušavaju da im smanje pomoć, time samo hrabre tiranine - rekao je Erdogan.

Upozorio je na duboki nesrazmjer između bogatih i siromašnih u svijetu.

-Ukoliko je imetak 62 najbogatijih ljudi ravan imetku polovine svijeta, ili 3,6 milijardi ljudi, to znači da postoji problem - kazao je Erdogan.

Naglasio je da zemlje moraju sarađivati kako bi spriječile štetu koja prijeti svjetskoj trgovini.

-Moramo raditi zajedno kako bismo spriječili štetu režimu svjetske trgovine kao rezultat jednostranih odluka - rekao je Erdogan.

Na kraju je pozvao zemlje svijeta na borbu protiv terorističke organizacije FETO.

-Samo u 27 saveznih američkih država, FETO godišnje iz budžeta uzme 763 miliona dolara - istakao je predsjednik Turske.

Tema ovogodišnjeg zasjedanja Generalne skupštine je učiniti UN relevantnim za sve ljude: globalno vodstvo i zajednička odgovornost za mirno, pravedno i održivo društvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.