open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan uputio oštre kritike: Teroristi su prihvaćeni u gotovo svim zemljama Evrope
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan oštro je kritizirao evropske i zapadne zemlje koje štite terorističke organizacije, uključujući PKK i FETO.
27.09.2022. u 13:30
get url
text

- Dok uništavamo gnijezda terora, članovi terorističkih organizacija otvoreno su za sebe postavljali kampove u nekim drugim zemljama. Ubice koje su prolile krv naših građana su prihvaćene u gotovo svim zemljama Evrope, a posebno u kampu Lavrion u Grčkoj. Oni tamo mogu slobodno da šetaju - rekao je Erdogan na skupu u sjedištu vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari.

Ove Erdoganove izjave uslijedile su dan nakon što je jedan policajac ubijen, a drugi povrijeđen u terorističkom napadu PKK-a na policijsku stanicu u južnoj turskoj provinciji Mersinu.

- Teroristi predstavljaju prijetnju miru i sigurnosti i zapadnih zemalja koje štite terorističke grupe - upozorio je Erdogan i rekao da očekuje da sve zemlje, a posebno turski susjedi, preduzmu neophodne mjere protiv terorističkih organizacija.

O vojnim aktivnostimau Grčke Erdogan je kazao da Turska vrlo dobro zna namjere onih koji su provocirali Atinu.

- Oružje nagomilano u Zapadnoj Trakiji i na ostrvima za nas ne znači ništa jer je naša moć daleko iznad njih, ali podsjećamo vas da ovo znači prikrivena okupacija - poručio je Erdogan.

Prethodno su dronovi turske vojske zabilježili da je Grčka, kršeći međunarodno pravo, rasporedila oklopna vozila na egejskim ostrvima Midilli (Lesvos) i Sisam (Samos).

Erdogan je rekao da Turska ne želi da Egejsko i Mediteransko more budu zamućeni ljudskom krvlju, suzama ili neprijateljstvom.

- Svim srcem želimo mir i spokoj - zaključio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.