open-navfaktor-logo
search
Nova prekretnica
Erdogan uputio poruku povodom turskog nacionalnog praznika Dana pobjede
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će naredna godina biti nova prekretnica u izgradnji velike i moćne Turske.
29.08.2022. u 14:36
get url
text

Erdogan je objavio poruku povodom sutrašnjeg nacionalnog praznika Dana pobjede kojim se obilježava jubilarna 100. godišnjica pobjede u Ratu za nezavisnost.

- Trideseti avgust je bio najjasniji dokaz onoga što turska nacija može postići i žrtvovati kada je primorana da bira između zatočeništva i slobode - poručio je Erdogan.

On je rekao da je Velikom pobjedom ovjekovječena domovina turskog naroda na kojoj i danas slobodno živi.

- Naredna 2023. godina, kada ćemo proslaviti 100. godišnjicu osnivanja naše Republike, bit će nova prekretnica u kojoj najavljujemo izgradnju velike i moćne Turske - rekao je Erdogan.

Širom Turske sutra će se obilježiti nacionalni praznik Dan pobjede. Praznik se obilježava povodom sjećanja na Bitku na Dumlupinaru.

Predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom, turske snage su prije 100 godina zabilježile veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru, posljednjoj bici u Ratu za nezavisnost Turske koji je vođen od 1919. do 1922. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.