open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Erdogan: Vakcinacijom protiv COVID-19 Turska će u ljeto ući bezbrižnije
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će zahvaljujući procesu vakcinacije protiv COVID-19 Turska u ljeto ući mnogo mirnije i bezbrižnije.
26.03.2021. u 14:58
get url
text

- Da se dovrši ovaj proces u maju, junu, i nadamo se da ćemo u ljeto ući mnogo mirniji - kazao je Erdogan u obraćanju novinarima nakon klanjanja džuma-namaza u džamiji u četvrti Uskudar u Istanbulu.

Podsjetio je da je Turska s Kinom ranije postigla sporazum o kupovini 100 miliona kineskih vakcina.

- Naravno, prva faza je iznosila 50 miliona. Do sada još nismo dobili svih 50 miliona doza - kazao je Erdogan, dodajući da je jučer kineskom ministru vanjskih poslova Wangu Yiju naglasio da Turska želi da što prije dobije vakcine koje je već naručila iz Kine.

Podsjetio je također da su u Tursku ove sedmice stigle i vakcine BioNTecha iz Njemačke.

- Stiglo nam je 1.400.000 doza vakcina BioNTecha, a u okviru tog dogovora stići će ukupno deset miliona. U međuvremenu, nastavljamo i pregovore s Rusijom. Bit će nam dosta lakše kada stignu i vakcine iz Rusije. Jer vakcinu vidimo kao najefikasnije rješenje za naše građane u ovom momentu. Naravno, nastavljaju se i istraživanja o lijekovima. Radi se o istraživanjima o domaćim vakcinama i lijekovima - rekao je predsjednik Turske.

Prokomentarisao je i odluku o povlačenju Turske iz Istanbulske konvencije, istakavši da je to potpuno legalan korak.

- Ovaj korak koji je poduzeo ured predsjednika je potpuno legalan i ovim korakom nastavljamo naš put. Dakle, rasprave o tome da li je to nadređeno ili podređeno međunarodnim sporazumima nisu ništa drugo nego stvaranje zbrke. Mi smo donijeli ovakvu odluku - kazao je Erdogan.

Turska je prošle sedmice istupila iz Evropskog sporazuma o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, navedeno je u Službenom listu te zemlje u subotu ujutro.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan potpisao je ukaz o povlačenju iz Istanbulske konvencije koja je potpisana 2011. godine.

Ministrica za porodicu, rad i socijalne poslove Zehra Zumrut Selcuk objavila je na Twitteru da su prava žena zagarantovana u domaćem zakonodavstvu, posebno u Ustavu Turske.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.