open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdoganova poruka: Politike trebaju biti strukturirane na osi ljudskih prava
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je u restrukturiranju svijeta nakon pandemije COVID-19 neophodno razviti efikasne mehanizme koji će otkloniti sve nepravednosti i strukturirati sve politike na osi poštivanja ljudskih prava.
10.12.2020. u 08:47
get url
text

Turski predsjednik Erdogan čestitao je turskom narodu i cijelom čovječanstvu Međunarodni dan ljudskih prava koji se danas obilježava na 72. godišnjicu usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima koja se smatra jednim od najznačajnijih dostignuća Ujedinjenih nacija.

Ističući kako je Opća deklaracija o ljudskim pravima očuvala svoj značaj kao dokument koji podsjeća međunarodnu zajednicu na obavezu izgradnje pravednijeg, slobodnijeg i humanijeg svijeta, Erdogan je naveo kako Turska vodi politiku usredotočenu na čovjeka i kako je provedenim reformama otklonila brojne barijere koje su ograničavale prava i slobode ljudi.

Erdogan je u poruci povodom Međunarodnog dana ljudskih prava dalje naveo kako je Turska u proteklih 18 godina ojačala demokratiju, ubrzala pravne procedure, proširila puteve ostvarenja ljudskih prava i sloboda. On je također naveo da Turska i dalje pravi odlučne reformske korake u kontekstu ostvarenja očekivanja i novih potreba naroda.

- Neprijateljstvo prema islamu, ksenofobija i kulturalni rasizam su najveća prijetnja Općoj deklaraciji o ljudskim pravima danas. Vidimo da je u zapadnom svijetu sa pandemijom COVID-19 došlo i do povećanja prepreka u konzumaciji važnih prava koja garantira Deklaracija, a uključujući i vjerska prava. Suočeni smo sa svijetom u kojem su ugrožena osnovna prava miliona muslimana, u kojem se pod plaštom slobode mišljenja vrijeđaju svete vrijednosti, u kojem se jezik mržnje širi medijskim organima i podržava i sa nivoa predsjednika država. Na te prijetnje ukazujemo na svim međunarodnim platformama i borimo se za implementaciju Opće deklaracije o ljudskim pravima, bez ikakvih diskriminacija na rasnoj, vjerskoj, jezičkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava glasi "Oporavi se bolje-zaštiti ljudska prava" i to smatramo dobrim motom - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je na kraju poruke naveo da će Turska u svjetlu svojih historijskih i civilizacijskih vrijednosti nastaviti borbu za ljudska prava i slobode i da će i dalje biti svjetlo nade milionima ljudi koji još uvijek nisu dobili prava i slobode koje im je prije 72 godine garantirala Opća deklaracija o ljudskim pravima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.