open-navfaktor-logo
search
Izazvali probleme
EU ima "ozbiljna pitanja" za Srbiju zbog konsultacija sa Rusijom
Evropska unija (EU) je u ponedeljak osudila odluku Srbije da održi vanjskopolitičke konsultacije sa Rusijom, navodeći da je to izazvalo probleme u trenutku kada je Brisel poručio zemljama koje žele da se pridruže bloku da ne nastavljaju sa uobičajenim aktivnostima sa Moskvom.
26.09.2022. u 19:28
get url
text
Sergej Lavrov i Nikola Selaković

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov srbijanski kolega Nikola Selaković potpisali su u petak dokument nazvan "plan konsultacija".

Selaković je rekao da plan predviđa konsultacije o bilateralnim i multilateralnim aktivnostima, ali da u njemu nema ništa o sigurnosnoj politici. Srbijanske opozicione stranke kritikovale su dokument.

Srbija, koju je NATO bombardovao prije dvije decenije, ali sada želi da se pridruži Evropskoj uniji, dugo se bori da uravnoteži historijski bliske veze sa Rusijom i težnje za ekonomskom i političkom integracijom sa Zapadom.

Obraćajući se novinarima u ponedeljak u Briselu, Peter Stano, portparol izvršne komisije EU, rekao je da je novi rusko-srpski konsultativni dokument potpisan samo nekoliko dana nakon što je Moskva objavila mobilizaciju za rat u Ukrajini i počela da glasa za aneksiju teritorije to je zarobljeno.

Sporazum Srbije i Rusije bio je "veoma jasan znak njihove namjere da ojačaju svoje veze", rekao je Stano.

- A to otvara ozbiljna pitanja - kazao je on.

Evropska unija smatra kako Srbija kao zemlja koja pregovara o članstvu s EU ne može jačati odnose s Rusijom zato što je Rusija pojačala sukob, agresiju i nedjela u Ukrajini, izjavio je u ponedjeljak u Briselu glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano.

On je za agenciju Beta rekao kako EU poziva srbijansko rukovodstvo da u procesu pristupanja Srbije Uniji osigura jaču usaglašenost njenih vanjskopolitičkih inicijativa i podrške Srbije međunarodnim vrijednostima i nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica.

Na pitanje novinara u Briselu o sporazumu srbijanskog i ruskog ministarstva vanjskih poslova o nastavku konsultacija, Stano je istaknuo kako to "izaziva ozbiljnu zabrinutost".

- Mi to veoma ozbiljno imamo na umu i sad pratimo - poručio je.

Stano je ponovio stav Unije kako je Rusija izvršila ilegalnu agresiju na Ukrajinu i da ruske snage čine zločine protiv ukrajinskog stanovništva i još je pojačala sukob djelomičnom mobilizacijom i ilegalnim referendumima za pripajanje dijelova ukrajinskog teritorija.

- U takvim okolnostima smo svjedoci da je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova potpisalo sporazum o redovnim konsultacijama s ministarstvom vanjskih poslova zemlje koja čini ta djela, što je veoma jasan znak da želi osnažiti njihove odnose i da još ojača odnose Srbije i Rusije i to izaziva ozbiljnu zabrinutost - ustvrdio je Stano.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.