open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Briselu
EU: Region Bliskog istoka ne bi mogao podnijeti još jedan rat
Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Josep Borrell je izjavio kako se nada da će Teheran i dalje izvršavati svoje obaveze koje proizilaze iz nuklearnog sporazuma
10.01.2020. u 21:28
get url
text

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Josep Borrell izjavio je u petak da region Bliskog istoka ne bi mogao podnijeti još jedan rat.

-Pozivamo sve strane na uzdržanost i da hitno smanje tenzije - rekao je Borrell u Briselu nakon sastanka ministara zemalja članica EU koji su razgovarali o posljednjim tenzijama između Sjedinjenih Američkih Država i Irana.

Dodao je i kako se nada da će Teheran i dalje izvršavati svoje obaveze koje proizilaze iz nuklearnog sporazuma.

-Zalažemo se za nastavak ovog sporazuma. Iran treba izvršavati svoje obaveze. Žalimo svakako zbog jednostranog povlačenja SAD-a iz sporazuma - kazao je Borrell.

Istakao je također i kako nedavni događaji u Libiji jasno pokazuju kako kriza lako može izmaknuti kontroli, dodajući da je time dodatno povećan rizik od terorizma u cijeloj regiji. Izrazio je na kraju nadu da će zaraćene strane u Libiji uskoro potpisati sporazum o primirju.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU okupili su se danas u Briselu na hitnom sastanku na kojem su razgovarali o posljednjim dešavanjima na Bliskom istoku, posebno o eskalaciji tenzija između SAD-a i Irana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.