open-navfaktor-logo
search
Prekršili uvjete ugovora
EU tužila AstraZenecu zbog kašnjenja s isporukom vakcina protiv COVID-19
Evropska unija (EU) pokrenula je pravni postupak protiv AstraZenece koja nije isporučila vakcinu protiv koronavirusa u količini koju je obećala.
26.04.2021. u 17:16
get url
text

Glasnogovornik Evropske komisije Stefan de Keersmaecker potvrdio je u petak da su podnijeli tužbu protiv AstraZenece zbog kršenja ugovora o kupovini vakcine.

Navodeći da su kompaniju tužili s obrazloženjem da nije ispunila neke uvjete ugovora, Keersmaecker je rekao da AstraZeneca nije razvila pouzdanu strategiju za pravovremenu isporuku obećanih doza.

Keersmaecker je istakao da 27 zemalja članica EU također podržava pravni postupak i dodao da žele osigurati brzu isporuku doza obećanih u ugovoru.

Sporazum EU-a s AstraZenecom obuhvatao je osiguranje 300 miliona doza vakcine i mogućnost kupovine dodatnih 100 miliona doza.

Iako je EU očekivala 120 miliona doza vakcine u prvom kvartalu ove godine, kompanija je uspjela osigurati samo 30 miliona doza. U drugom kvartalu, EU je očekivala 180 miliona doza, ali kompanija je najavila da bi u tom razdoblju mogla osigurati tek 70 miliona doza.

EU nastoji vakcinisati 70 posto odrasle populacije do kraja ljeta i zbog toga pokušava ubrzati opskrbu vakcinama.

EU, koja ima oko 450 miliona stanovnika, dosad ima ugovore s BioNTech-Pfizer (600 miliona doza), AstraZeneca (400 miliona), Snaofi-GSK (300 milion), Johnson & Johnson (400 niliona), CureVac (405 miliona) i Modernom (460 milona).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.