open-navfaktor-logo
search
Pomilovanja
Evo šta je Trump napravio posljednji dan kao predsjednik SAD-a
Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je bivšeg savjetnika Bijele kuće Stevea Bannona u sklopu vala pomilovanja posljednjeg dana na dužnosti.
20.01.2021. u 08:02
get url
text

Bannon je bio važan savjetnik Trumpove predsjedničke kampanje 2016, a prošle godine je optužen da je prevario donatore online kampanje "Gradimo zid" koja je skupila 25 miliona dolara.

Trump je suprotno savjetima iz Bijele kuće pomilovao Bannona s kojim je obnovio odnos dok je tražio podršku za svoje nedokazane tvrdnje o izbornoj prevari.

Bannon tvrdi da nije kriv, a prema riječima bivšeg tužioca Daniela Alonsa, još može biti optužen pred sudom u New Yorku.

Američki predsjednik je u posljednjim satima mandata pomilovao i repere Lil Waynea i Kodaka Blacka koji su osuđeni prema saveznom zakonu zbog oružja, te bivšeg gradonačelnika Detroita Kwamea Kilpatricka koji je služio 28-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Lil Wayne je u decembru priznao krivicu za ilegalno posjedovanje napunjenog, zlatom optočenog pištolja te je bio suočen s desetogodišnjom zatvorskom kaznom.

Donald Trump je naredio nekoliko sati prije odlaska s dužnosti skidanje oznake tajnosti s dokumenata koji se odnose na FBI-evu istragu njegovih kontakata s Rusijom tokom predsjedničke kampanje 2016.

Trump koji je dugo tvrdio da su demokrati koristili istragu kako bi ga zbacili s vlasti rekao je u memorandumu da su prihvaćene redakcije koje je zatražio FBI kako bi se omogućilo javno objavljivanje dokumenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.