open-navfaktor-logo
search
Strateške smjernice
Evropska komisija očekuje da će se BiH suzdržati od jednostranih trgovinskih mjera
Evropska komisija (EK) očekuje da će se Bosna i Hercegovina suzdržati od poduzimanja jednostranih trgovinskih mjera bez prethodnih konsultacija s EK, istaknuto je na sastanku Pododbora za trgovinu, carine i oporezivanje između EU i BiH koji je održan danas.
30.03.2023. u 15:53
get url
text
Evropska komisija

Predsjedavajuća bh. delegacije Brankica Pandurević izjavila je za Fenu da je EK u oblasti slobodnog kretanja roba ponovila da je potrebno usvojiti državnu strategiju kvaliteta infrastrukture. 

Dodala je da je EK naglasila važnost usvajanja strateških smjernica za harmonizaciju podrške razvoju malih i srednjih preduzeća. 

- Delegacija BiH informisala je Evropsku komisiju o usklađivanju Zakona o akcizama s propisima EU u dijelu koji se odnosi na definiciju malih pivara, o odluci o kvaliteti tehničkih naftnih goriva, provođenju dodatnih CEFTA protokola i drugim pitanjima - navela je Pandurević.

Također, je istakla da je bh. delegacija informisala EK da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH prošlog ljeta počela s primjenom novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema "Faza 5". 

Evropska komisija pozvala je BiH da prije finalizira pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, te da provodi Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.