open-navfaktor-logo
search
Konačno
Evropska unija i Velika Britanija postigli dogovor o Brexitu
U srijedu navečer je objavljena informacija da su do tog trenutka pregovarači postigli dogovor o svim otvorenim pitanjima, osim o PDV-u
17.10.2019. u 12:00
get url
text

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i britanski premijer Boris Johnson su objavili da je dogovor o Brexitu konačno postignut.

- Gdje postoji volja, tu je i dogovor! To je pošten i uravnotežen sporazum za Evropsku uniju i Veliku Britaniju i to je dokaz naše opredjeljenosti da pronađemo rješenja – napisao je Juncker na Twitteru.

- Imamo sjajan novi dogovor koji vraća kontrolu. Sada bi Parlament u subotu trebao završiti Brexit, kako bi nastavili ka drugim prioritetima, kao što su troškovi života, zdravstveno osiguranje, kriminal i okoliš – napisao je Johnson.


U srijedu navečer je objavljena informacija da su do tog trenutka pregovarači postigli dogovor o svim otvorenim pitanjima, osim o PDV-u.

Međutim, preostaje još da ovaj dogovor potvrdi Britanski parlament, koji zasjeda u subotu. Zastupnici sjevernoirskog DUP-a su se još jutros izjasnili da je Johnsonov dogovor za njih neprihvatljiv. Kažu da ne mogu podržati ustupke koje su napravljene po pitanju carina

Potpora DUP-a, koji podržava Johnsonovu vladu, presudna je jer neki zagovornici Brexita iz njegove stranke kažu da će se povesti za stavovima DUP-a po pitanju najtežeg dijela sporazuma, irske granice. Johnson nema većinu u Parlamentu koji broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju sporazuma bit će mu potrebno 320 ruku. DUP mu može pomoći s deset glasova.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.