Jedna od najpogođenijih evropskih zemalja je Belgija gdje je između 9. i 15. oktobra dnevno u prosjeku potvrđivano 7.876 novoaraženih osoba, zabilježila povećanje od 79 posto u odnosu na sedmicu prije. U zemlji sa 11,4 miliona stanovnika zarađeno je 222.253 od početka pandemije, dok je 10.413 osoba preminulo.

Federalni ministar Frank Vanderbroucke izjavio je za televoziju RTL kako se zemlja suočava sa "cunamijem infekcija". Rezultati testova zbog velikog broja testiranih osoba dolaze sporije, a bolnice odgađaju preglede pacijenata koji se ne javljaju zbog COVID-a. 

Od danas u Belgiji su na mjesec dana zatvoreni restorani, kafići i barovi. Uveden je policijski sat od ponoći do pet ujutro, a od stanovništva se traži da bliski kontakt imaju samo sa jednom osobom izvan svoje porodice. Gdje je to moguće, bit će organiziranrad od kuće-. 

Sa 11.705 novozaraženih Italija je u nedjelju dosegla novi "crni" rekord. Broj pacijenata na odjelima intenzivne njege sve je veći u toj zemlji. Premijer Giuseppe Conte saopćio je nove mjere prema kojima će gradonačelnici moći da zatvore javne trgove i druga mjesta nakon 21 sat, uz dozvolu pristupa sam ostanovnicima i vlasnicima.

Restorani i barovi zatvaraju se u ponoć, a za jednim stolom će moći sjediti samo šest osoba. Škole i univerziteti ostaju otvoreni, ali je preporučeno da organizuju što više časova na daljinu. Conte je rekao da Italija ne može priuštiti strategiju kakvu je imala proteklog proljeća jer bi to ubilo ekonomiju koja je upravo počela pokazivati znakove oporavka. 

Francuska je u vanrednom stanju, a policijski sat uveden je u Parizu, Ile-de-Franceu, Lilleu, Grenobleu, Lyonu, Aix-Marseilleu, Montpellieru, Rouenu, Saint-Etienneu i Toulouseu. Traje od 21 sat do šest ujutro po lokalnom vremenu i trajat će četiri sedmice. Izuzetak su medicinske ustanove, hoteli, dostava i javne službe.

Velika Britanija uvela je sistem koji se sastoji od mjera podijeljenih u tri nivoa u svrhu sprečavanja širenja novog koronavirusa. London se trenutno nalazi pod mjerama najvišeg nivoa zaštite. Zabranjeno je susretanje ljudi iz različitih domaćinstava, čak u kućama ili pabovima. Preporučeno je da se izbjegava jani prevoz kad god je to moguće. 

Slovenska vlada je također proglasila epidemiju koronavirusa na cijeloj teritoriji države. Stanje epidemije trajat će najmanje mjesec dana.