Čelnici institucija Evropske unije (EU) zatražili su otvaranje pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Trenutni predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, koja će na funkciju stupiti 1. novembra, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tursk te predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli napisali su zajedničko pismo u kojem su lidere zemalja članica pozvali na pokretanje pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

U pismu se navodi kako se EU suočava sa strateškim izborom. Smatraju kako će odluka o pokretanju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom testirati sposobnost Unije da ispuni obećanja i gleda u budućnost. Navodi se i kako svijet prolazi kroz brze promjene.

Dodaje se i kako bi, da bi EU zadržala svoju međunarodnu ulogu i zaštitila svoje interese, treba integrirati zemlje koje su izrazile interes i ispunila zadatke i obaveze za pokretanje procesa pristupanja.

- Sjeverna Makedonija i Albanija su uradile ono što je od njih traženo - navodi se u pismu.

Rečeno je i kako vjeruju da je pravo vrijeme za pokretanje pregovora o članstvu s dvjema zemljama.

Evropski lideri će se 17. i 18. oktobra sastati u Briselu. Očekuje se da će na samitu, koji će posljednji put biti održan pod trenutnom evropskom administracijom, biti razgovarano o procesu članstva Sjeverne Makedonije i Albanije.