open-navfaktor-logo
search
Test evropskih vrijednosti
Evropski parlament pokreće internu istragu zbog optužbi za korupciju, Katar negira učešće
Evropski parlament pokrenut će internu istragu o optužbama za korupciju, a predsjednica Roberta Metsola je rekla da neće biti guranja pod tepih.
12.12.2022. u 19:55
get url
text

Grčka eurozastupnica Eva Kaili smijenjena je u subotu navečer s pozicije potpredsjednice Evropskog parlamenta nakon što su u medijima osvanuli novi detalji o korupcijskom skandalu koji je potresao samo sjedište Evropske unije.

Kaili je u petak uhapsila belgijska policija nakon što je njena kuća pretresena zbog optužbi za korupciju koje su navodno povezane s Katarom. Prema pisanju belgijskih medija, vreće novca pronađene su u stanu donedavne zastupnice grčke stranke Panhelenistički socijalistički pokret (PASOK) iz skupine Socijalista i demokrata (S&D).

Njen otac je priveden nakon što je kod njega pronađena veće količine novca u koferu, pokazuju lokalni izveštaji.

- Ovo je test naših vrijednosti, sistema i kolega, i mi ćemo se suočiti s ovim testom direktno. Neće biti nekažnjivosti. Ja sam u politici kao i mnogi od vas ovdje da se borim protiv korupcije i zalažem se za principe Evrope - rekla je Metsola obraćajući se parlamentu. 

Ističući da će pokrenuti reformski proces da se vidi ko ima pristup prostorijama EU, rekla je:

- Uzdrmat ćemo ovaj parlament i tražiti više transparentnosti u sastancima sa stranim akterima i tim vezama sa njima.

Katar je odbacio "neosnovane i ozbiljno dezinformisane" optužbe o nedoličnom ponašanju koje su potresle Evropski parlament.

- Katar kategorički odbacuje bilo kakve pokušaje da se poveže s optužbama za nedolično ponašanje. Svako povezivanje katarske vlade s prijavljenim tvrdnjama je neosnovano i ozbiljno dezinformirano - navodi se u saopćenju misije Dohe pri EU u nedjelju.

Dodaje se da zaljevska država "radi kroz međusobne angažmane i djeluje u potpunom skladu s međunarodnim zakonima i propisima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.