open-navfaktor-logo
search
Pregovori stranaka
Faktor saznaje: Održan sastanak Radončića, Konakovića i Hadžibajrića
Tema sastanka, saznaje Faktor iz izvora u tim strankama, bile su mogućnosti zajedničkog učešća u pregovorima o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, a zatim i samom učešću u institucijama izvršne vlasti
23.10.2018. u 14:58
get url
text

U toku su pregovori stranaka o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo. Nakon što su prošle sedmice sastanak održali predstavnici Naše stranke, SDP-a i Demokratske fronte, danas su na tu temu razgovarali čelnici SBB-a, Naroda i pravde te Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL).

Iako je najavio maksimalnu transparentnost i uključenost medija u pregovore o formiranju vlasti, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković danas je krišom, u društvu predsjednika NBL-a Ibrahima Hadžibajrića, stigao u Avaz Twist Tower, gdje su se sastali sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem. Faktor je, po završetku sastanka, snimio Hadžibajrića dok je odlazio iz Avazovog tornja.

{$galerijaFotografija}

Tema sastanka, saznaje Faktor iz izvora u tim strankama, bile su mogućnosti zajedničkog učešća tih stranaka u pregovorima o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo. Za razliku od sastanka predstavnika Naše stranke, SDP-a i Demokratske fronte, ovaj sastanak je održan u tajnosti, bez prethodne najave medijima.

Ove tri stranke, prema rezultatima Općih izbora koje je potvrdila Centralna izborna komisija (CIK) BiH, u narednom mandatu će imati ukupno 12 zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Za većinu je potrebno najmanje 18 zastupnika.

Narod i pravda će, najavio je ranije Konaković, učestvovati u pregovorima o formiranju vlasti isključivo na utvrđenim principima, a ne na, kako je kazao, matematikama i podjelama resora. Istovremeno je, iako ga resori "ne zanimaju", sebe kandidovao za premijera, a partnera u pokušaju da realizuje svoju ambiciju je pronašao u "jednoj od najštetnijih stvari koje su zadesile našu zemlju, naročito Bošnjake", kako je nedavno opisivao SBB.

Namjera nove skupštinske većine koja se nastoji formirati je, uvjeravali su javnost akteri pregovora, promjena u dosadašnjem načinu djelovanja vlasti. Vrijedi napomenuti kako je SBB dio vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevo, da su kadrovi Naroda i pravde također bili dio izvršne vlasti te da je prvi čovjek NBL-a Ibrahim Hadžibajrić aktuelni načelnik Općine Stari Grad.

Hadžibajrić napušta Avazov toranj 23.10.2018.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.