Subota, 08.05.2021.
FOTO: AA

Fascinantni krajolici zaleđenih jezera i vodopada

Jezero Kazan u gradu Musu i jezero Arin u Bitlisu na istoku Turske, posebno u zimskom periodu, kada se usljed niskih temperatura zaledi njhova površina, predstavljaju istinski dar prirode i oduševljavaju lokalno stanovništvo, ali i brojne druge posjetioce.

Ovi krajevi posebnu čar svakako pokazuju u zimskom periodu, kada se površina ovih jezera potpuno zaledi. Mještani iz okolnih područja, ali i posjetioci koji žele uživati u netaknutoj prirodi, hodaju po površini zaleđenog jezera i fotografišu se kako bi ovjekovječili ovaj trenutak.

Zimskoj idili se ipak najviše obraduju djeca i mladi koji koriste ovu posebnu priliku kako bi se klizali na ledu i uživali u čarima zime. Ova jezera se skoro svake zime zalede te svojim fascinantnim krajolicima oduševljavaju brojne posjetioce, a veliku pažnju privlači i zaleđeni vodopad u Vanu, gradu na samom istoku Turske.

Jedan od stanovnika tog kraja Nevruz Sayin kazao je da jezero Arin bude zaleđeno oko tri mjeseca tokom zime, što svake godine privuče pažnju posjetilaca i turista. Merve Kocabas je istakla da skoro svake zime posjećuje to područje kako bi se odmorila i fotografisala predivne krajolike.

Gulsen Gunay, koja se bavi fotografijom, kazuje da je svaki put fascinirana zimskom čarolijom koju osjeti kada posjeti taj dio Turske.

- Posebno je privlačan vodopad koji pruža pravi vizuelni spektakl. Djelimično je bio zaleđen kad smo prije dolazili, ali sada je potpuno pod ledom. Prizor je zaista vrijedan pažnje i dolaska ovdje - kazala je Gunay.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh