open-navfaktor-logo
search
SAD
FBI: Improvizovane bombe nađene kod Kapitola postavljene noć prije nereda
Dvije improvizovane bombe nađene kod američkog Kapitola postavljene su noć prije nego što su pristalice bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa upale u tu zgradu, saopćila je danas Federalna istražna agencija (FBI),
29.01.2021. u 19:36
get url
text

Bombe u metalnim cijevima su postavljene pored štabova Demokratske i Republikanske stranke 5. januara navečer između 19.30 i 20.30 sati, a postavila ih je nepoznata osoba koju je nadzorna kamera snimila u tamnoj dukserici i s maskom na licu.

FBI i Zavod za alkohol, duhan i vatreno oružje nude nagradu do 100.000 dolara za informacije koje bi pomogle hapšenju osumnjičenog.

Bombe su otkrivene 6. januara dok su pristalice bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa upadale u savezno zakonodavno tijelo. Policajac je preminuo zbog povreda koje je zadobio te večeri, a povrijeđeno je i desetine drugih.

Napad je podstakao Trumpov drugi opoziv nakon što je samo nekoliko minuta ranije pozvao svoje pristalice da "zaustave krađu" dok su se zastupnici pripremali da izvrše svoju ustavnu dužnost prebrojavanja glasova, što je ključni korak koji je prethodio inauguraciji novog američkog predsednika Joea Bidena.

Trump je bez dokaza tvrdio da izbori održani 3. novembra pokradeni, ali su ti navodi u više navrata odbačeni na sudu, jer Ministarstvo pravde nije našlo dokaze koji bi to potkrijepili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.