open-navfaktor-logo
search
Četverica bila u jami
Federalni inspektor: Kako je došlo do nesreće u kojoj je poginuo rudar u RMU Đurđevik
U nesreći u Rudniku uglja "Đurđevik", koja se dogodila u subotu oko 19.30 sati, poginuo je Raif Čamdžić, a povrijeđen je Haso Kadirić, potvrdio je Nuraga Duranović, federalni rudarski inspektor koji je prisustvovao obavljanju uviđaja.
05.12.2021. u 10:06
get url
text

VEZANI TEKST - Nesreća u RMU Đurđevik: Jedan rudar poginuo, drugi prevezen u bolnicu

- Na radilištu u jami su bila četverica rudara. Do nesreće je najvjerovatnije došlo usljed naglog oslobađanja pritiska i urušavanja podgrade. Između 12 i 14 kubika uglja je zatrpalo rudare. Nažalost jedan je smrtno stradao, a drugi je povrijeđen i smješten u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla - kaže Nuraga Duranović, federalni rudarski inspektor.

Dvojica rudara koja nisu povrijeđena bila su u pratnji Hase Kadirića tokom transporta u UKC Tuzla i od njih će se naknadno uzeti izjava.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona saopćeno je da je izdata naredba za obdukciju tijela preminulog rudara.

- Policijski sluzbenici trenutno saslušavaju i uzimaju izjave od veceg broja osoba. Tuzilaštvu će u narednim danima izvještaje dostaviti i rudarski inspektor i policijski službenici - dodali su u saopćenju.

U subotu oko 19.30 sati Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Živinice je obaviještena o nesreći u Rudniku uglja "Đurđevik" u Živinicama.

Dolaskom na mjesto nesreće dežurni ljekar je odmah konstatovao smrt jednog i povrede kod drugog rudara. 

Povrijeđeni rudar je smješten u jedinici Intenzivne njege na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla.

- Priključen je na respirator i konstatovane su kontuzije pluća - izjavila je danas glasnogovornica UKC-a Tuzla Ersija Aščerić - Mujedinović.

Uviđaj su obavili službenici Policijske uprave Živinice i dežurni kantonalni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK uz prisustvo federalnog rudarskog inspektora Nurage Duranovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.