Tom prilikom federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je kako današnje potpisivanje ugovora podrazumijeva mala i srednja preduzeća i obrte koji su registrirani od 1. januara 2021. godine i koji imaju najmanje jednog zaposlenog.

Ocijenili smo kako je upravo u trenutku uspostavljanja biznisa jako važno finansijski pomoći te buduće poslodavce, istaknuo je ministar Zukić.

- Spomenutim projektom je izdvojeno 1.156.258 KM, a novčana pomoć se sastoji od pomoći za nabavku osnovnih sredstava, repromaterijala i mentoringa u smislu pomoći za određene vještine i znanja koja bi trebala koristiti u upravljanju i vođenju firme, odnosno obrta – pojasnio je federalni ministar.

Ocijenio je kako je trebalo biti puno više potpisanih ugovora ali da, nažalost, sredstva u federalnom budžetu nisu bila dostatna.  

Izrazio je nadu kako će u razdoblju koje slijedi u tu svrhu biti osigurano puno više sredstava jer se, kaže, ispostavilo kako je ovaj vid pomoći efikasan.

- Ovo je odličan vid pomoći, prije svega mladima, pomoći povećanom zapošljavanju i ukupnom razvoju male privrede BiH, odnosno Federacije BiH – naveo je Zukić.

Odobrena grant sredstva po korisniku iznose osam hiljada maraka, a za realizaciju projekta ugovorom je utvrđen rok implementacije šest mjeseci.

Iz HSAA Špedicije iz Bugojna Naim Basara kazao je kako se bavi unutrašnjim i međunarodnim prijevozom roba, tj. prijevozom na području BiH, kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Belgiju i Dansku te da je ovo veliki poticaj za njega. 

- Da budem konkretan, ova subvencionirana sredstva od Federalnog ministarstva obrta iskoristit ću za kupovinu poluprikolica, odnosno vučnog vozila kako bih mogao raditi svoj posao - istaknuo je Basara.

Sanela Kazić iz Sanskog Mosta izjavila je kako se bavi proizvodnjom suvenira te kako će joj sredstva ministarstva dobro doći.

- Ova sredstva će mi dobro doći, a uložit ću ih u dvije nove mašine kako bih poboljšala posao te u repromaterijal, a to je bakar s kojim najviše i radim – kazala je Kazić.