open-navfaktor-logo
search
Nova dimenzija
Formiran Esports savez BiH: Ujedinili se "gaming" centri iz Mostara, Banja Luke i Sarajeva
Igranje video igara u Bosni i Hercegovini ove sedmice je dobilo novu dimenziju.
15.02.2020. u 11:26
get url
text
gaming

Pod Esports savez Bosne i Hercegovine ujedinila su se tri najveća "gaming" centra s adresama u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu. Inicijator ideje formiranja Esports saveza Bosne i Hercegovine je novoimenovani predsjednik Ante Šaravanja, čovjek s bogatim iskustvom u politici i telekomunikacijama koji je prepoznao mogućnosti koje donosi ta branša.

Njegove ideje odmah je prihvatio potpredsjednik saveza i direktor sarajevske Connect Arene Adis Alikadić, a ubrzo se incijativa prošilila i na Banja Luku.

Esports je na dobrom putu da se nađe kao jedna od disciplina na olimpijskim igrama 2024. godine. Šaravanja i Alikadić su uvjereni da BiH ima dovoljno vremena da se do tada pripremi, odabere najbolje igrače i na to takmičenje pošalje reprezentaciju koja bi se mogla ravnopravno boriti za medalju s protivnicima iz drugih zemalja svijeta.

Da bi se to ostvarilo, navodi Šaravanja, potrebno je legalizirati esports u BiH, što je učinjeno ove sedmice u Ministarstvu pravde BiH, a zatim ujediniti centre i igrače pod okrilje Saveza koji bi na taj način imao uvid u mogućnosti kojima BiH raspolaže, te odabrati najbolje igrače koji bi branili boje BiH na najvećim međunarodnim takmičenjima.

- Na takvim manifestacijama mogu nastupiti samo igrači koji su pod okriljem nacionalnih saveza. Na određenom broju turnira ekipe ili pojedinci se mogu prijaviti individualno, međutim dosta toga se mijenja u pravcu koji podrazumijeva da savezi vode glavnu riječ. Mi želimo da naši centri i igrači shvate kakve pogodnosti će imati kada dođu pod okrilje saveza. Ovim putem ih pozivamo da nam se jave i pridruže kako bismo zajedno radili na razvoju i ekspanziji esportsa u BiH - rekao je Šaravanja u razgovoru.

Ljubitelji video igara u Sarajevu prošle godine dobili su prvi objekat za profesionalni esports. Riječ je o Connect areni, prvom objektu ovog tipa u Sarajevu koji je "gamerima" omogućio najbolje uslove za nastup u kompetitivnoj sceni. Direktor Arene Adis Alikadić navodi da je cilj Arene, ali i Esports saveza BiH ujedinjenje i pomoć domaćim igračima u logističkom i finansijskom smislu.

- Naši igrači često nemaju finansijske mogućnosti kao igrači u susjednim zemljama. Mi želimo to promijeniti koliko god je u našoj moći. Vjerujem da ćemo zajedno uspjeti. Očekujem da ćemo do kraja godine imati afirnisanu gaming scenu i da ćemo preuzeti organizaciju prvenstava u BiH od susjednih zemalja. Ubrzo namjeravamo izaći i na međunarodnu scenu, tačnije učlanit ćemo se u Svjetsku esports federaciju s adresom u Južnoj Koreji – objašnjava Alikadić.

Alikadić dodaje da je naredni korak za razvoj esports u BiH formiranje što većeg klubova, koji bi se potom ujedinili u lige i druge vidove takmičenja na nivou BiH. Njegova Connect Arena je već u postupku preuzimanja jednog esports tima, koji ima odlične igrače ali nema logistiku da uspješnije nastupi na međunarodnim takmičenjima.

- Proces formiranja timova, organizovanja liga i njihovo stupanje pod okrilje saveza dovest će nas i do formiranja reprezentacija BiH u različitim video igrama. U BiH postoji veliki broj igrača i ekipa koji se bave esportsom, ali oni nisu uvezani, nemaju finansije i logostiku da učine nešto više i mi to želimo promijeniti – zaključio je potpredsjednik Esports saveza BiH.

Savez će se prezentirati javnosti na sajmu u Mostaru koji će biti održan krajem marta ove godine. Tog dana je u planu i organizovanje prve skupštine Saveza, ali i prezentacija esportsa kao sportske discipline koja je kao takva prihvaćena u većini zemalja svijeta. Čelnici Saveza će tog dana pozvati vlasnike igraonica da ih posjete, postanu članovi Saveza i sami vide o čemu je riječ i kakve mogućnosti će dobiti pod okriljem Saveza.

Esportsom se trenutno u svijetu bavi oko 400 miliona igrača. Broj profesionalaca je impozantan, transferi već odavno dosežu višemilionske cifre, kao i nagrade za osvajanje velikih turnira koje uživo ili putem različitih platformi kao što su Twitch ili Youtube prate milioni ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.