open-navfaktor-logo
search
Dugoočekivana tehnologija
Francuska aktivirala 5G mobilnu mrežu
Francuska je danas lansirala petu generaciju mobilnih mreža (5G), a prve aktivacije frekvencija rezervirane su za korisnike koji su se ranije pretplatili za tu uslugu.
18.11.2020. u 21:57
get url
text

Lokalni mediji javljaju da je 5G mobilna mreža dostupna na područjima u kojima su telekomunikacijske kompanije postavile 500 testnih antena i samo u devet velikih gradova Francuske.

5G je dugo očekivana tehnologija, ali i promovirana kao tehnologija koja će produbiti borbu protiv klimatskih promjena.

U izjavi na njihovoj web-stranici, izvršni direktor američkog mobilnog operatera Verizon Hans Vestberg rekao je da 5G ima potencijal da trenutnu potrošnju energije smanji i do 90 posto te je dodao da bi učinkovitija upotreba električne mreže promovirala korištenje čistu i obnovljive energije.

Izvršni direktor Orangea Stephane Richard za francusku medijsku kuću RFI kazao je da će širenje 5G mreže biti spor proces.

-Ove zime mreža neće biti proširena na velik broj korisnika. To je tema za 2021. godinu, posebno u njenoj drugoj polovici - kazao je Richard.

Orange je jedan od najvećih francuskih pružatelja telekomunikacijskih usluga, zajedno s Bouygesom, SFR-om i Free Mobileom. Trenutno samo Orange i Bouyges imaju na raspolaganju 5G mobilne planove.

Francuski regulatori propisuju da do 2022. godine svaki operater mora postaviti po 3.000 prijenosnih tornjeva, proširivši to na po 8.000 tornjeva u naredne dvije godine, a ukupno na 10.000 do 2025. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.