open-navfaktor-logo
search
Ministrica šokirana
Francuska zabranila kampanju Vijeća Evrope protiv govora mržnje prema muslimanima
Francuska je zabranila kampanju koju je pokrenulo Vijeće Evrope u borbi protiv govora mržnje prema muslimanima.
03.11.2021. u 09:31
get url
text

Govoreći za televiziju LCI TV Sarah El Hairy, francuska ministrica za omladinu i njihov angažman, rekla je da ju je kampanja Odjeljenja za inkluziju i borbu protiv diskriminacije šokirala.

- Kampanja je protiv vrijednosti Francuske. U videosnimku kampanje ohrabruje se nošenje marame. Osuđujemo ovo. Francuska je prenijela svoje neodobravanje ove kampanje Vijeću Evrope i kampanja je otkazana - kazala je El Hairy.

Nakon što se Francuska pobrinula za otkazivanje kampanje, Vijeće Evrope je izbrisalo sve sadržaje objavljene na Twitter nalogu kampanje.

Evropska komisija je osigurala novac za kampanju u okviru programa zakona, ravnopravnosti i građanstva, piše list Le Figaro.

Slike žena koje nose marame objavljene su na Twitter nalogu Odjeljenja za inkluziju i borbu protiv diskriminacije uz slogan "Sloboda je u marami", "Donesi radost i prihvati hidžab" i "Ljepota je u različitosti kao što je sloboda u hidžabu".

Ustavno vijeće Francuske u augustu ove godine odobrilo je kontroverzni zakon o "anti-separatizmu" koji je kritikovan zbog marginalizovanja muslimana francuske muslimanske zajednice i nametanje ograničenja u mnogim aspektima njihovih života. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.