Hrvatskoj je u interesu da se gasifikacija rafinerije u Bosanskom Brodu riješi što prije jer iz hrvatske perspektive njoj nema alternative, poručeno je s konferencije za novinare u srijedu nakon sastanka u Slavonskom Brodu, sazvanog na inicijativu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na kojem su bili i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te predstavnici mjerodavnih ruskih ministarstva i Zarubežnjefta, firme koja je vlasnik rafinerije.

Grabar-Kitarović je na sastanku o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu rekla da rafinerija u Bosanskom Brodu nije jedini uzrok tog zagađenja, ali je, po analizi podataka, najodgovornija za visoke nivoe sumporovodika i drugih tvari koje na to utječu.

Podsjetila je kako je u razgovorima s čelnicima Ruske Federacije - predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrima rečeno da će se gasifikacijom te rafinerije velikim dijelom riješiti zagađenje zraka u Slavonskom Brodu i oko 50 posto smanjiti emisija štetnih gasova. Gas bi se doveo do odgovarajuće tačke u Republici Hrvatskoj kako bi se rafinerija nafte u Bosanskome Brodu mogla direktno priključiti.

Rekla je i kako su radi operacionalizacije tog dogovora protokol o saradnji prije godinu dana potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

- U međuvremenu su potpisani i predugovori između Plinacroa, Croduxa i Zarubežnjefta, a danas smo razgovarali o onim spornim pitanjima koja su još na stolu i koja su uglavnom komercijalne prirode - rekla je Grabar-Kitarović, koja je izrazila žaljenje zbog eksplozije koja se sinoć dogodila u rafineriji u Bosanskom Brodu te saučešće porodici poginulog radnika.

- Mi ćemo učiniti sve kako bismo u idućim sedmicama napravili aktivnosti prema hrvatskim dionicima ovoga procesa, Plinacrou i Croduxu, a s druge strane dogovoreno je da se nastavi intenzivan kontakt s ruskom stranom - rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, dodajući kako je produktovod koji će se prenamijeniti u plinovod trenutačno "u postupku dijagnostike".

Također je rekao kako je proteklih nekoliko mjeseci "došlo do razilaženja u komercijalnim interesima" dviju stranu te da je današnji sastanak dobar pomak "kako bi se stavovi usaglasili i učinio korak dalje". Istaknuo je kako je do kraja 2019. moguće gasificirati rafineriju u Bosanskom Brodu.

Po riječima glavnog direktora Zarubežnjefta Sergeja Kudrjašova, nakon sinoćnje eksplozije u rafineriji u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu te ruske tvrtke, stanje je normalizirano i rafinerija bi ponovno trebala početi raditi u četvrtak ujutro.

- Za nas je danas prioritetno popravljanje ekološkog stanja u rafineriji u Bosanskom Brodu - poručio je Kudrjašov i dodao kako je u modernizaciju njezinih pogona uloženo oko šest miliona dolara, a u decembru će biti spreman i novi kotao i već će biti moguće do dva puta smanjiti emisiju sumporovodika u zraku.

Cjelokupna prenamjena rafinerije za opskrbu gasom bit će moguća do trećeg kvartala iduće godine, najavio je i dodao kako je na sastanku bilo govora o formiranju cijena gasa za opskrbu rafinerije. Istakao je kako se nada da će uskoro biti potpisan komercijalni ugovor koji će zadovoljiti obje strane.