open-navfaktor-logo
search
Rafinerija Bosanski Brod
Gasifikacija postrojenja do kraja naredne godine
Na sastanku u Slavonskom Brodu rečeno kako je već sve dogovoreno između Hrvatske i RS-a
10.10.2018. u 19:13
get url
text

Hrvatskoj je u interesu da se gasifikacija rafinerije u Bosanskom Brodu riješi što prije jer iz hrvatske perspektive njoj nema alternative, poručeno je s konferencije za novinare u srijedu nakon sastanka u Slavonskom Brodu, sazvanog na inicijativu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na kojem su bili i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te predstavnici mjerodavnih ruskih ministarstva i Zarubežnjefta, firme koja je vlasnik rafinerije.

Grabar-Kitarović je na sastanku o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu rekla da rafinerija u Bosanskom Brodu nije jedini uzrok tog zagađenja, ali je, po analizi podataka, najodgovornija za visoke nivoe sumporovodika i drugih tvari koje na to utječu.

Podsjetila je kako je u razgovorima s čelnicima Ruske Federacije - predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrima rečeno da će se gasifikacijom te rafinerije velikim dijelom riješiti zagađenje zraka u Slavonskom Brodu i oko 50 posto smanjiti emisija štetnih gasova. Gas bi se doveo do odgovarajuće tačke u Republici Hrvatskoj kako bi se rafinerija nafte u Bosanskome Brodu mogla direktno priključiti.

Rekla je i kako su radi operacionalizacije tog dogovora protokol o saradnji prije godinu dana potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

- U međuvremenu su potpisani i predugovori između Plinacroa, Croduxa i Zarubežnjefta, a danas smo razgovarali o onim spornim pitanjima koja su još na stolu i koja su uglavnom komercijalne prirode - rekla je Grabar-Kitarović, koja je izrazila žaljenje zbog eksplozije koja se sinoć dogodila u rafineriji u Bosanskom Brodu te saučešće porodici poginulog radnika.

- Mi ćemo učiniti sve kako bismo u idućim sedmicama napravili aktivnosti prema hrvatskim dionicima ovoga procesa, Plinacrou i Croduxu, a s druge strane dogovoreno je da se nastavi intenzivan kontakt s ruskom stranom - rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, dodajući kako je produktovod koji će se prenamijeniti u plinovod trenutačno "u postupku dijagnostike".

Također je rekao kako je proteklih nekoliko mjeseci "došlo do razilaženja u komercijalnim interesima" dviju stranu te da je današnji sastanak dobar pomak "kako bi se stavovi usaglasili i učinio korak dalje". Istaknuo je kako je do kraja 2019. moguće gasificirati rafineriju u Bosanskom Brodu.

Po riječima glavnog direktora Zarubežnjefta Sergeja Kudrjašova, nakon sinoćnje eksplozije u rafineriji u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu te ruske tvrtke, stanje je normalizirano i rafinerija bi ponovno trebala početi raditi u četvrtak ujutro.

- Za nas je danas prioritetno popravljanje ekološkog stanja u rafineriji u Bosanskom Brodu - poručio je Kudrjašov i dodao kako je u modernizaciju njezinih pogona uloženo oko šest miliona dolara, a u decembru će biti spreman i novi kotao i već će biti moguće do dva puta smanjiti emisiju sumporovodika u zraku.

Cjelokupna prenamjena rafinerije za opskrbu gasom bit će moguća do trećeg kvartala iduće godine, najavio je i dodao kako je na sastanku bilo govora o formiranju cijena gasa za opskrbu rafinerije. Istakao je kako se nada da će uskoro biti potpisan komercijalni ugovor koji će zadovoljiti obje strane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.