open-navfaktor-logo
search
Fiktivne kompanije
Gdje ruski oligarsi kriju neprijavljeni novac
Ruski oligarsi su decenijama prebacivali u inostranstvo milijarde dolara ilegalno stečenog novca, ulažući ga u fiktivne firme da bi krajnje otežali njegovo pronalaženje.  
31.03.2022. u 19:45
get url
text

Od ruske invazije na Ukrajinu, zemlje širom svijeta koriste sankcije i nove zakone kako bi pokušale pronaći taj "tamni novac", nadajući se da će oštetiti oligarhe bliske predsjedniku Putinu.

Koliko neprijavljenog ruskog novca ima širom svijeta?
 
Američka stručna grupa Atlantski savjet tvrdi da Rusi imaju skriveno u inostranstvu oko jedan trilion dolara novca kog naziva "tamnim".

Njihov izvještaj iz 2020. procijenio je da jednu četvrtinu tog novca kontroliše ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi bliski saradnici, bogati Rusi poznati kao "oligarsi".

- Ovaj novac Kremlj može da iskorišćava i da njime upravlja za špijunažu, terorizam, industrijsku špijunažu, podmićivanje, političku manipulaciju, dezinformacije i u mnoge druge podle svrhe - navodi se u izvještaju.

Kako oligarsi zarađuju neprijavljeni novac?

Druga američka stručna grupa, Nacionalni fond za demokratiju, kaže da je Putin podsticao bliske saradnike da "kradu iz državnog budžeta, iznuđuju novac privatnim kompanijama i čak organizuju izravnu zapljenu unosnih preduzeća".

Ona kaže da su na taj način oni stekli lična bogatstva koja se broje u desetinama milijardi.

Ruski opozicioni lideri Boris Njemcov i Vladimir Milov tvrdili su da je između 2004. i 2007. Putinovim prijateljima prebačeno 60 milijardi dolara preko naftnog giganta Gasproma.

U Pandora papirima, koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, ističe se da su ljudi bliski Putinu postali veoma imućni i da bi mogli da mu pomažu da prebacuje okolo vlastito bogatstvo.

Gdje se čuva novac?

Hstorijski gledano, većina ovog novca odlazila je na Kipar podstaknut tamošnjom primamljivom poreskom stopom.

Ostrvo je stoga postalo poznato kao "Moskva na Mediteranu".

Prema podacima Atlantic Councila, samo 2013. godine tamo je završilo 36 milijardi dolara ruskog novca.

Najviše je došlo preko fiktivnih kompanija, koje služe za skrivanje pravih vlasnika novca.

Međunarodni monetarni fond je 2013. godine uvjerio Kipar da zatvori desetine hiljada bankovnih računa koje drže fiktivne kompanije.

Britanske prekomorske teritorije poput Britanskih Djevičanskih ostrva i Kajmanskih ostrva također su na listi omiljenih destinacija.

U izvještaju Global Vitnesa za 2018., ruski oligarsi su u ovim poreskim rajevima imali oko 45,5 milijardi dolara.

Dio tog novca nađe put do finansijskih prijestolnica kao što su Njujork i London, gdje se može uložiti i ostvariti profit.

Transparency International, organizacija za borbu protiv korupcije, tvrdi da je najmanje dvije milijarde dolara britanske imovine u vlasništvu Rusa optuženih za finansijske zločine ili veze s Kremljom.

Opseg ruskog pranja novca dodatno je otkriven u izvještaju Projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji iz 2014. godine o "ruskom pranju novca“.

U njemu se navodi da je između 2011. i 2014. 19 ruskih banaka opralo 20,8 milijardi dolara za 5.140 kompanija u 96 zemalja.

Kako je taj novac skriven?

Uobičajeni način na koji ruski oligarsi skrivaju novac u inostranstvu je sistem fiktivnih kompanija.

- Oligarsi angažuju najbolje advokate, revizore, bankare i lobiste na svijetu kako bi pronašli legalne načine da sakriju i operu svoja sredstva - tvrdi Atlantic Council.

- Ozbiljan oligarh ima čitave slojeve anonimnih fiktivnih kompanija u brojnim offshore jurisdikcijama, a njegova imovina se kreće između njih brzinom svjetlosti.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio je 2016. godine panamske radove, koji su pokazali da je samo jedna kompanija za bogate Ruse otvorila 2.071 fiktivnu kompaniju, piše BBC.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.