open-navfaktor-logo
search
Ženeva
Ghebreyesus: Žalimo zbog Trumpove odluke da zaustavi finansiranje WHO-a
Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekao je da žale zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se obustavlja američko finansiranje WHO-a. 
15.04.2020. u 19:39
get url
text

Ghebreyesus se putem videokonferencije obratio medijima u sjedištu WHO-a u Ženevi. 

Navodeći da su Sjedinjene Američke Države dugotrajan i velikodušan prijatelj WHO-a, Ghebreyesus je rekao kako se nada da će to ostati i u budućnosti. 

- Nadamo se da će se tako i nastaviti. Žalimo zbog Trumpove odluke da zaustavi finansiranje koje je pružano WHO-u - rekao je Ghebreyesus. 

Ghebreyesus je dodao da WHO uz podršku naroda i Vlade SAD-a pruža zdravstvene usluge "najsiromašnijim“ i "najugroženijim“ ljudima na svijetu. 

Podvukao je kako WHO ne vodi samo borbu protiv koronavirusa. 

- Vodimo borbu i protiv drugih bolesti kao što su ospice, malarija, ebola, HIV, tuberkuloza, neuhranjenost, rak, dijabetes - rekao je Ghebreyesus, te dodao: 

- WHO preispituje utjecaj zaustavljanja američkih sredstava na naše aktivnosti. Radit ćemo s našim partnerima kako bismo zatvorili nedostatke u našem budžetu i osigurali da se naš rad nesmetano nastavi".

Naglašavajući i to da se svijet suočava sa "zajedničkim neprijateljem", Ghebreyesus je ponovio poziv na globalnu solidarnost protiv COVID-19. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.