open-navfaktor-logo
search
Radnici poručili
GIKIL ne smije biti zatvoren
Radnici GIKIL-a će u petak doći pred zgradu Vlade FBiH, najavila predsjednica Sindikata hemije i nemetala
20.11.2018. u 18:17
get url
text

Dok je prva smjena radnika lukavačkog GIKIL-a, njih oko 300, bila na radnim mjestima više od pet stotina radnika druge i treće smjene poslali su zajedničku poruku da ne žele zatvaranje ove kompanije.

- Sve ćemo učiniti, što je u moći sindikata i ovih radnika da do zaustavljanja fabrike ne dođe. Insistiramo na tome da se rješenje o izvršenju prolongira - poručio je Mirsad Imamović, predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL Lukavac.

Podršku Sindikalnoj organizaciji radnika GIKIL-a pružili su brojni sindikati u Federaciji, među njima i Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala FBiH.

Kata Iveljić, predsjednica Samostalnog sindikata hemije i nemetala FBiH, najavila je za petak dolazak radnika GIKIL-a pred zgradu Vlade FBiH, ukoliko se do tada ne očituje o odgađanju izvršenja rješenja na 100 dana.

Kažu da se radnici GIKIL-a 15 godina bore za tržište, te da u posljednje dvije godine imaju saradnju s jednom srbijanskom firmom. Dodaju i da je dnevni profit GIKIL-a milionski.

- Smanjivanjem baterije mi padamo na koljena. Imamo ugovor sa Smederevom koji smo potpisali na dvije godine i zatvaranjem kompanije mi gubimo ugovor, faktički i radna mjesta - ističe Adnan Tufekčić, član Izvršnog odbora SO GIKIL Lukavac.

Naglasili su da su spremni na radikalne mjere, te da su tek na početku borbe za očuvanje radnih mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.