Prema posljednjim informacijama, od 18 sati 7. marta, ukrajinske odbrambene snage nastavljaju provoditi odbrambenu operaciju unutar južne, istočne i sjeverne operativne zone, a združene snage u istočnom dijelu operativnog okruga Donjeck. Važni okruzi i pravci se štite, a obrana grada Kijeva se nastavlja.

Na drugim područjima provodi se stabilizacijska operacija i izvode zadaće teritorijalne obrane, uključujući i duž državne granice Ukrajine. Ukrajinska ratna avijacija provodi odbijanje neprijateljskih raketnih i zračnih napada, štiteći važnu infrastrukturu u Ukrajini.

U selu Myla, Kijevska regija, jedinica "kadirovskih plaćenika" puca na civile. 

- Neprijateljske skupine koje djeluju u određenim područjima Konotopa i Okhtyrka izgubile su do 50 posto svog osoblja. Kako bi nastavile napredovanje, moraju se pregrupisati i nadopuniti zalihe - saopćio je Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine.

Prema izvještaju, neprijateljska podmuklost očituje se u taktikama terora nad civilima, granatiranju humanitarnih konvoja koje organiziraju ukrajinske vlasti, organiziraju svoje konvoje u pokušajima da legaliziraju vlasti na pojedinim okupiranim područjima.

- Moralno i psihološko stanje neprijatelja ostaje iznimno nisko i ima tendenciju pogoršanja. Na nekim područjima okupatori bacaju vlastite dokumente, pokušavajući se vratiti u Rusiju - tvrdi Glavni štab Oružanih snaga.

Kako je ranije objavljeno, u zračnom napadu na grad Makariv u Kijevskoj regiji poginulo je 13 osoba. U Ukrajini od 24. februara traje rat s ruskim osvajačima.