open-navfaktor-logo
search
Kalesija
Godina i po zatvora profesoru koji je dvojku učenicima naplaćivao 100-200 KM
Općinski sud u Kalesiji je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za profesora u Mješovitoj srednjoj školi u Kalesiji Seida Kuralića (62) zbog produženog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci.
29.09.2020. u 13:34
get url
text

Također, Kuraliću je izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od tri godine od dana pravosnažnosti presude, a koja se odnosi na zabranu vršenja dužnosti profesora u MSŠ u Kalesiji, kao i svim drugim osnovnim i srednjim školama u BiH.

Za dvije radnje iz optužnice sud je Kuralića oslobodio od optužbe, te će Tužilaštvo u ovom dijelu presude i vezano za izrečenu krivičnu sankciju izjaviti žalbu Kantonalnom sudu Tuzla.

Podsjećamo, optužnicom se Kuralić tereti da je, radeći kao profesor u pomenutoj školi, u jednoj situaciji u junu 2008. godine, te u još nekoliko situacija od 2015. do 2017. godine, od roditelja učenika kojima predaje grupu mašinskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM kako bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao im pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine.

U optužnici je navedeno da je primao novac u nekoliko situacija i tako sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.200 KM. U osuđujućem dijelu nepravosnažne presude se navodi iznos pribavljene koristi od oko 800 KM, koji se optuženom oduzima, saopćilo je Tužilaštvo USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.