open-navfaktor-logo
search
Stručnjaci upozoravaju
Gomilanje vakcina u bogatim zemljama moglo bi produžiti pandemiju za još sedam godina
Cijeli svijet sa nestrpljenjem iščekuje kada će mo se napokon riješiti pandemije koronavirusa. Međutim, prema predviđanjima stručnjaka to se neće desiti još godinama ako najbogatije države ne podijele svoje količine vakcina sa ostatkom svijeta.
08.03.2021. u 10:04
get url
text

Prema podacima Ujedinjenih nacija, do sredine februara ove godine vakcinu je primioo 191 milion stanovnika svijeta, no više od tri četvrtine otpada na stanovnike samo 10 zemalja.

Nasuprot tome, u istom razdoblju, u otprilike 130 država svijeta u kojima sveukupno žive oko dvije i po milijarde ljudi, nije vakcinisan niko – nijedna jedna jedina osoba, piše portal ScienceAlert.

Stručnjak za javno zdravstvo i profesor na Univerzitetu Duke, Gavin Yamey još je jedan u nizu zabrinutih naučnika i medicinskih radnika koji pozivaju bogate države da prestanu "gomilati" vakcine protiv COVID-19 samo za svoje građane.

U nedavnom komentaru objavljenom u prestižnom časopisu "Nature", Yamey je upotrijebio primjer teorije igara da bi pojasnio zbog čega je "nacionalizam vakcina" u konačnici sebičan i samoporažavajući.

Yamey smatra da bi se pandemija, nastave li najbogatije zemlje svijeta gomilati vakcinu, mogla otegnuti na još sedam godina.

- U globalnom zdravstvu postoji "mantra" po kojoj izbijanje pandemije bilo gdje u svijetu može rezultirati njenim širenjem. Zbog toga nam je svima u interesu da, kao međunarodna zajednica počnemo dijeliti doze svima jer ćemo samo tako garantirati globalnu opskrbu vakcinom – kazao je Yamey.

Postoje razni načini kojima se može garantirati jednak pristup vakcinama svima u svijetu i pritom ulagati i ostvariti profit.

Primjera radi, sklapanje sporazuma između proizvođača i bogatih država moglo bi pridonijeti širenju globalne opskrbe i omogućiti proizvodnju vakcina drugdje u svijetu.

- Kao nacije, mi smo poput brodova u okeanu, zajedno se uzdižemo i padamo - dodaje Yamey.

COVAX, novi program globalnog pristupa vakcinama, smatra se dobrim primjerom, kojem se pridružilo oko 190 zemalja diljem svijeta, zamišljen je dobro, ali desilo se da su bogate države kupile vakcinu direktno od dobavljača, a ne putem bazena kupaca, što znači da je 16 posto svjetske populacije kupilo više od polovine svih dostupnih doza.

- Primjera radi, sporazum između ministarstva zdravstva i socijalnih usluga SAD-a i Pfizer/BioNTech, zamišljen je u korist SAD-a i Pfizera, i nikog drugog - upozorio je Yamey.

Ovakav pristup, koji Yarney i njegove kolege nazivaju "prvo meni", glavna je prijetnja postizanju kolektivnog imuniteta z svijetu.

Na taj način mnogi se u startu osuđuju na smrt i bolest, jednostavno zbog mjesta gdje su rođeni, a istodobno se virusu pruža prilika da mutira do te mjere da više neće reagirati na dostupne vakcine.

- Nema načina kojim bi se bogatije zemlje mogle spriječiti u ovakvom ponašanju, no COVAX bi mogao utjecati na način na koji se sklapaju poslovi, tako da od njih koristi imaju i siromašnije države i da prestane "grabež" - smatraju Yamey i njegove kolege koji su svoje stavove objavili u časopisu BMJ Global Health.

Smatra da bi bogatije države vakcinu trebale što prije podijeliti sa siromašnijim.

Na svakih devet doza koje daju svojim građanima, predlaže ustupanje jedne doze COVAX-u.

Priznaje da to bez sumnje nije najbolja solucija, ali smatra da je takav potez dobar "u sklopu onoga što je trenutno moguće napraviti" te bi mogao zaustaviti pojavu budućih varijanti koronavirusa i širenje pandemije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.