open-navfaktor-logo
search
Dionica Poprikuše - Nemila
Gradnja mosta Golubinja 1 na Koridoru Vc
Turska firma Cengiz izvodi radove na Koridoru Vc, na dionici Poprikuše - Nemila.
20.01.2023. u 10:14
get url
text
get url
text

Jedan od objekata koji se gradi na ovoj dionici je most Golubinja 1.

Jedan od objekata koji se gradi na ovoj dionici je most Golubinja 1 koji se sastoji od dva mosta za svaki kolovoz posebno, a koji prelazi preko dvokolosiječne željezničke pruge Doboj - Sarajevo, rijeke Bosne i jedne rampe petlje Poprikuše. Lijevi most je ukupnog statističkog raspona 434 metra, dok je desni most raspona 475 metara. Gradnja gornje konstrukcije mosta se izvodi pomoću sistema pokretnih skela (Moveable Scaffolding System - MSS). Za gornje konstrukcije se koristi tehnologija gradnje "raspon po raspon".

Lijevi most ima 14 faza gradnje, dok desni most ima 15 faza gradnje. MSS sistem gradnje omogućava lakšu gradnju rasponske konstrukcije mosta. Nosiva konstrukcija MSS - a premoštava raspon između stubova mosta oslanjanjem samo na postojeće stubove. Nakon završetka jednog segmenta mosta MSS se samostalno pomjera na sljedeći segment mosta zajedno sa oplatom. Gradnja mosta sa MSS - om je značajno olakšana i ubrzana jer je i oplata sastavni dio MSS - a, te se na taj način ne gubi vrijeme na demontažu i ponovnu montažu skele i oplete mosta za gradnju sljedećeg segmenta mosta.

Faze u procesu gradnje jednog segmenta mosta su: Postavljanje MSS za jedan segment mosta, dizanje radne platforme, postavljanje oplate u projektovani položaj, armiranje i betoniranje segmenta mosta, otvaranje oplate i priprema za pomjeranje na sljedeći segment.

Pomjeranje MSS na sljedeći segment mosta prema planiranoj dinamici izvođenja radova na gradilištu i u zavisnosti od vremenskih uslova, u prosjeku se za sedam dana može završiti jedan segment. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.