open-navfaktor-logo
search
Loše upravljanje
Guardian: WHO optužen za prikrivanje izvještaja o suzbijanju pandemije u Italiji
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) optužena je da je u saradnji s italijanskim ministarstvom zdravstva prikrila izvještaj koji je navodilo da je Italija loše upravljala situacijom na početku pandemije.
11.12.2020. u 20:30
get url
text

Izvještaj je navodno imao za cilj sprječavanje širenja pandemije i budućih smrtnih slučajeva, piše The Guardian.

Italija je bila prva europska zemlja koju je zahvatila pandemija. Izvještaj, koji su izradili naučnik WHO-a Francesco Zambon i 10 europskih kolega, financirala je kuvajtska vlada kako bi pružila što više informacija o pandemiji zemljama koje su tek trebale biti pogođene.

On je objavljen na stranici WHO-a 13. maja, ali je već sljedećeg dana uklonjen. U izvještaju dugom 102 stranice navodi se kako se italijanski plan suzbijanja pandemije nije ažurirao od 2006. godine te da je, zbog nepripremljenosti, na početku u bolnicama bilo haotično i improvizirano stanje. Formalne smjernice su izdane tek nakon nekog vremena, navodi se u izvještaju.

Dokument je navodno uklonjen na zahtjev Ranierija Guerre, pomoćnika generalnog direktora WHO-a za strateške inicijative. Guerra je između 2014. i 2017. godine bio voditelj preventivne medicine u italijanskom ministarstvu zdravstva te je stoga bio odgovoran za ažuriranje plana suzbijanja pandemije prema novim smjernicama WHO-a i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Guerra je i dalje u Naučnom savjetu za COVID-19 italijanske vlade.

Zastarjeli plan za suzbijanje pandemije glavni je element istrage koju provode istražitelji iz Bergama. Naime, vojni general Pier Paolo Lunelli je zaključio da je zbog nedostatka primjerenih antipandemijskih protokola stradalo čak 10.000 ljudi.

Istražitelji su tri puta pozvali Zambona da razgovara s tužiocima, ali je WHO to spriječio inzistirajući na tome da on i ostalih deset naučnika koji su radili na izvještaju trebaju imati imunitet. Stoga su početkom novembra tužioci dobili iskaz samo od Guerre.

Zambon je primio posljednji poziv 10. decembra, ali mu WHO i dalje nije davao dopuštenje za davanje iskaza.

- Kada sam primio prvi poziv, proslijedio sam ga pravnom uredu WHO-a. Kazali su mi da ne mogu dati iskaz jer imam imunitet, unatoč činjenici da sam želio ići jer sam imao što za reći - kazao je Zambon za Guardian.

Zambon također tvrdi da mu je Guerra zaprijetio otkazom ako u izvještaju ne promijeni dio teksta koji se odnosi na zastarjeli plan. WHO nije proveo istragu incidenta, ali je prošle sedmice saopćio kako je izvještaj uklonjen jer "sadrži netačnosti i nedosljednosti".

- Izvještaj nije kritizirao italijansku vladu, već se fokusirao na probleme pri upravljanju pandemijom, posebno na zastarjeli plan za suzbijanje pandemije koji je 2017. samo ponovno potvrđen bez da je ažuriran - kazao je Zambon.

- Mi smo temeljito analizirali te planove i otkrili da su svi nakon 2006. samo kopija prijašnjeg plana. Nije promijenjena niti jedna riječ ili zarez, sve je isto - dodao je.

WHO je jučer poslao saopćenje Guardianu u kojem navodi kako trenutno surađuje s italijanskom vladom kako bi se razjasnio problem. Italijansko ministarstvo zdravstva poreklo je bilo kakvu umiješanost.

U slučaju da tužioci iz Bergama utvrde kako Italija nije pravilno ažurirala svoj plan za suzbijanje pandemije, tada bi se moglo suditi svim italijanskim ministrima zdravstva i premijerima od 2013.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.