open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Halilović: Tužilaštvo BiH preuzima manje složene predmete, ali ne i ubistvo policajaca
Zakonski okvir za uključivanje institucija višeg nivoa postoji, ali je pitanje koliko je on primjenjivan,  kazao je Halilović
02.11.2018. u 11:49
get url
text

Mevludin Halilović, komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine KS kazao je da je tokom dosadašnje istrage ubistva dvojice sarajevskih policajaca kriminalistički obrađena 81 osoba. Tri su pritvorene, a jedna od njih dovodi se u vezu sa posljednjim slučajem napada na policajce, kazao je Halilović.

Halilović je kazao da postoji zakonski okvir za uključivanje institucija višeg nivoa, kada je riječ o krivičnim djelima organiziranog kriminala, te da se tim djelima mogu baviti i Federalna uprava policije (FUP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), ali i Tužilaštvo BiH.

- Zakonski okvir postoji, ali je pitanje koliko je on primjenjivan - kazao je Halilović, koji nije mogao odgovoriti da li će istragu slučaja ubistva dvojice policajaca preuzeti državno Tužilaštvo.

Kako je naveo, postojala je ideja da istragu od MUP-a KS preuzme SIPA, ali da se ona i dalje provodi pod nadzorom kantonalnog Tužilaštva.

{$galerijaFotografija}

Dodao je da MUP KS na to nije pristao, te da će na prenos predmeta pristati kada Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH postignu dogovor. Tada bi istragu vodila SIPA, a asistenciju bi im pružali MUP KS, FUP i MUP RS-a.

- Nadležne institucije koje su zakonom pozvane moraju početi raditi svoj posao. Tužilaštvo BiH preuzima određene predmete u manje složenim krivičnim djelima dok u ovom slučaju u kojem su ubijena dva policijska službenika ne preuzimaju - kazao je komesar Halilović.

Halilović je još jednom istaknuo da je od 2015. bilo više napada na policijske službenike i građane.

- Od 2015. do danas imali smo 17 takvih napada s tim da smo u 2016. godini imali tri napada na policijske službenike uz upotrebu vatrenog oružja. U 2017. također tri, a u 2018. smo imali imali četiri takva slučaja uključujući i ovaj najteži slučaj gdje su poginula naša dva policijska službenika - rekao je Halilović.

{$galerijaFotografija}

Kada je u pitanju posljednji događaji,komesar je kazao da su nastavljene aktivnosti na identifikaciji i pronalasku osoba koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem tog krivičnog djela.

- U toku su aktivnosti na vještačenju tragova koji su pronađeni na mjestu izvršenju. Zatražena je pomoć u jednom slučaju od FBI-a. Također, u pregovorima smo putem nadležnog Ministarstva sigurnosti za uključivanje određenih institucija Republike Srbije u cilju pružanja pomoći kako bi se ovaj događaj rasvijetlio - dodao je Halilović.

20181102_2_33224395_38675092.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.