open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Hiljade ljekara opće prakse u Londonu na protestima traži veće plate
Hiljade ljekara opće prakse, koji su stupili u drugi štrajk ove godine, protestovalo je danas u Londonu.
11.04.2023. u 18:00
get url
text
get url
text

Ljekari opće prakse su se okupili na čuvenom Trafalgar Squareu zbog neslaganja s Vladom Velike Britanije oko povećanja plaća i uvjeta rada jer su tražili povećanje plaća za 35 posto.

Držali su transparente na kojima je pisalo: "Ljekari zaslužuju bolju plaću", "Platite nam da ostanemo", "Gdje je ministar zdravstva (Steve Barclay)?", "Aplauz nam ne plaća".

Kevin McGee, izvršni direktor bolnica u Lancashireu, rekao je da je došlo do smanjenja plata ljekara opšte prakse za 26 posto u posljednjih deset godina.

- Vi ste dio profesije koja datira hiljadama godina unazad u svakoj kulturi i širom planete. Bolje je da ova Vlada prihvati da će ljekari uvijek biti potrebni - rekao je McGee.

Ocijenio je da doktori opšte prakse štrajkuju ne samo zbog povećanja plaća, već i zbog budućnosti engleskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS) i njihove profesije.

Chanelle Smith, jedna od doktorica opće prakse, rekla je da podržava štrajk jer smatra da njene kolege zaslužuju bolju plaću.

- Mislim da smo uradili veoma težak i mukotrpan posao. Mislim da i za ovo treba da budemo nagrađeni. Prošli smo kroz zaista težak period tokom pandemije COVID-19 - kazala je Smith.

Desetine hiljada mladih ljekara u Velikoj Britaniji u utorak su započeli četverodnevni štrajk zbog spora o plaćama.

Procjenjuje se da će 350.000 zakazanih termina, uključujući operacije, biti otkazano zbog štrajka.

Britanski ministar zdravstva Steve Barclay, koji je postupak ljekara opisao kao "veliko razočarenje", tvrdi da je zahtjev za povećanjem plaća za 35 posto nerazuman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.